Сензация: Издали заповед за убийството на Ванга!

 

..Въпреки духовността си и необятната любов на бъл­гарите, намерили при нея спасение срещу проблемте и грижите си, Ванга е имала системни проблеми с власт­та. А през 1942 г. дори е била издадена заповед проро­чицата да бъде убита. Това описва в книгата си „Ванга, каквато я познавах” нейната снаха, д-р Здравка Методи­ева.

„Да, през 1942 г. е имало заповед да бъде убита! Тя разбира за тази заповед, след като идват при нея, за да търсят помощта й. Но тя ги разкрива. Тогава разбират и какъв феномен е. Но също така става ясно и че запове­дта няма да бъде изпълне­на, защото се разбира, че в действителност тя не е „вре­ден елемент”, споделя снаха­та д-р Методиева.

Леля Ванга била преслед­вана и заради вярата си и че разпространявала християн­ската религията. През 1975 г. управляващите

ПРАТИЛИ ХОРА ДА ОБИСКИ­РАТ КЪЩАТА Й

В този момент роднините й отсъствали на лятна почивка, а тя била сама, след което се поболяла. „Това беше една гавра от страна на властта с Ванга, една саморазправа! Да бъде сплашена, да бъде унижена, дори се мислеше да бъде изселена от Петрич. Когато нахлуват, първо обис­кират къщата на леля Люба, сестрата на Ванга, след което влизат и в нейния дом и обръ­щат всичко с главата надолу. Кметът и жена му събират на майка вещите, дрехите, всич­ко, за да бъдат раздадени в домове за сираци”, разказва още д-р Методиева.

Драстичните действия към Ванга били с цел само­разправа с нея – защото „не удовлетворявала желание­то на някой от министрите, на някой от високостоящи­те”. В резултат от цялото напрежение пророчицата постъпва в Първа градска болница. Вдигнала високо кръвно, получила сърдечни кризи. Била много уплашена заради системното мачкане от властта. Постоянно й се случвали лоши неща. Дока­то в един момент решила да потърси закрила. Тя дошла от Людмила Живкова. Ванга потърсила Венко Марковски и Иван Аржентински, които в този момент били близки с Людмила. Помолили я да подаде ръка на Ванга, да й помогне. Живкова се отзо­вала на момента и посетила Ванга в болницата. Дори обе­щала, че от този ден нататък с нея няма да се случва нищо лошо, че ще бъде под нейна закрила. И действително

ГАВРИТЕ СПРЯМО ВАНГЕЛИЯ БИЛИ ПРЕУСТАНОВЕНИ

Тя се прибрала от болница­та в Петрич, възстановила се и отново започнала да пома­га на хората.

При Ванга идвали хора от цял свят – от Америка, вклю­чително и от Австралия, Нова Зеландия, от Русия. Хора от различни класи – и по-обик­новени, и по-високостоящи. От България идвали хора на науката, певци, артисти…

„Първоначално тези хора идваха тайно, пазеха се, за да не разберат техните ръково­дители, партийни секретари, да не се разбере, че ползват услугите на Ванга. Дори ня­кои идваха гримирани, деги­зирани, за да не бъдат раз­познавани – слагаха каскети, очила…”, споделя снахата на пророчицата.

При Ванга имало ред, хора­та плащали такси, записвали се предварително и чакали реда си с месеци. Записва­нето ставало в един месец от годината и важело до нейния край. Тези, които идвали ин­цидентно за някаква много належаща нужда,

ИСКАЛИ РАЗРЕШЕНИЕ ОТ КМЕТА

или от някой, който е по-близко до Ванга, за да влязат.

„Или пък молеха пазачите отвън да й съобщят, защото имаше такива, които идваха за болест, други за катастро­фа. Чужденците бяха с пре­димство, те плащаха много високи такси. Мисля, че те даваха по 60 долара, за да влязат. Македонци, когато идваха, Ванга ги приемаше също с предимство като нейни роднини. А те плаща­ха още на границата, на мит­ницата със Златарево. След това чак идваха в Петрич, при Ванга – с бележките от такса­та, които събираше касиерът. Всеки ден се събираха тези касови бележки и след това се предаваха в общината. И всичките тези пари отиваха в бюджета на общината, в републиканския бюджет, не отиваха за Ванга. А тя беше на една заплата, при това – минимална. Нейната сестра й се водеше придружителка, а дейността на Ванга се воде­ше в сектор „Сугестология”.

В книгата си „Ванга, каква­то я познавах” снаха й д-р Здравка Методиева разкрива интересни факти и за емблематичните приятелства на про­рочицата.

ИВАН ТАТАРЧЕВ Й СПОДЕЛЯЛ СЕМЕЙ­НИ ПРОБЛЕМИ

Ванга имала дъл­гогодишно прия­телство с бившия главен прокурор на България Иван Та­тарчев. Той работел като адвокат в Бла­гоевградски окръг и бил сред хората, които първи потвър­дили, че пророчица­та е била системно тормозена от власт­та. Споделя дори, че е била бита в поли­цията.

„Влачели са я по милицията, защото просто не е била удобна с виденията и предсказанията, които е правила на хората. И с това, че хората се трупат пред вратата й и я слушат, а това не е удобно на новата власт. И се получи следно­то – тогава я обиждаха, че е религиозна, а след нейната смърт заявиха, че не е била религиозна, че не е била християнка, не е вярваща, не подбужда към вяра и не може да бъде наречена светица”, разказва д-р Методиева.

Татарчев опрял до Ванга поради семейни причини. Потърсил съвет от нея как се се справи с проблема си, а от дума на дума и с течение на времето се сближили, допад­нали си, и това приятелство продължило десетилетия на­ред. „И когато той стана гла­вен прокурор, започна да я посещава явно, като приятел, защото преди това се е кри­ел, притеснявал се е. Идваше всяка седмица и общуваха свободно, обядвахме, вече­ряхме заедно на Рупите”, до­бавя любопитни детайли от живота на Вангелия нейната снаха.

НЕВЕНА КОКАНОВА Й НОСЕ­ЛА КОЗЕ СИРЕНЕ

Невена Коканова е била сред личностите, силно вяр­ващи в дарбата на Ванга. Често я е посещавала за се­анси. Ето какво споделя за тези срещи снахата на проро­чицата:

„Невена си имаше здра­вословни проблеми. И дори веднъж коментирахме пред нея с майка Ванга темата за смъртта. Аз я бях попитала как вижда смъртта, дали на­истина тя е толкова грозна, както я описват – скелет с коса, качулка… А Ванга каз­ва: „Не, смъртта не е такава грозна, смъртта е красива… Тя е красив, млад мъж, обле­чен във военни дрехи, с лам­пази”. И после Невена екра­низира тези нейни описания във телевизионна новела.

 

Когато идваше, я придружа­ваше един оператор – беше се заселила в едно село, гле­даше кози. Носеше на Ванга мляко, сирене от козите. Ве­село разгова­ряха двете. Но интимните въпроси, които си е задавала Невена, ги знае само Ванга, защото сме ги оставяли двете насаме да си говорят в тези моменти”.

ЖИВКОВА СПА­СИЛА РОЖЕНС­КИЯ МАНАСТИР ПО ЗАРЪКА НА ПРОРОЧИЦАТА

За приятел­ството между Ванга и Людми­ла Живкова се е писало много и какво ли не. Факт е обаче, че двете са били много близки – почти, колкото могат да бъдат майка и дъщеря. Ванга считала Людмила за светица, а тя гледала на пророчицата като на явление.

„Людмила идваше тук, в Рупите, и в Петрич. Викаше Ванга и когато имаше гост от чужбина, искаше да ги запоз­нае с тях. А моето впечатле­ние за Людмила беше, че тя бе един много скромен чо­век, изключително енергич­на жена, общуваше с всички, които бяхме около майка, с хората от града, с хората на Рупите, с хората на Самуило­ва крепост, ходеше при тях да се среща. Държеше се много човешки, а за нея майка каз­ваше: „Людмила е светица. Светица е! Ако беше жива, България щеше да е по-добре, тя щеше да направи много неща за България и България щеше да върви нагоре”, раз­крива д-р Методиева.

Людмила искала да издиг­не самочувствието на бъл­гарина, да покаже на света нашата древна история, де­цата да живеят добре, да се образоват. „Тя създаде учи­лището в Горна баня. Имаше намерение да направи във всеки окръг такива елитни училища. Тя построи НДК. Благодарение на Людмила, по молба на майка Ванга, беше спасен и Роженският манастир. Двете имаха сил­на духовна близост. Ванга й даваше и майчински съвети, защото Людмила много се изтощаваше, тя постеше, пи­еше зелен чай, индийски чай, цейлонски чай с мляко. Дори когато дойде първия път, ние бяхме приготвили много специален обяд – тя не се до­косна до него. С нея беше и жената, която й асистираше – Лена Илиева”, разказва ув­лекателно Здравка.

ОБЯВИЛА КАШПИРОВСКИ ЗА МОШЕНИК

Снахата на леля Ванга е присъствала лично на среща­та й с руския психотерапевт Анатолий Кашпировски. Той пристигнал в Петрич с личен въпрос към яснодивката. Придружавала го журналист­ка, която правела филм за него. „Изразът на майка беше точно: „И да знаеш, ке умреш при жена си”, което означа­ваше, че съпругата му е него­вата съдба (б.р. – Ванга има предвид първата съпруга на Кашпировски, Валентина, с която той се развежда в пика на своята популярност). Тази среща беше много силна. В началото, помня, той влезе надменен, високомерен при нея и дори й каза: „Излъчвате студенина, много студена из­глеждате”. Ванга се засегна от това. А тя всъщност беше любопитна, очакваше да види защо идва той. И без да пипа негова захар, без нищо, му направи сеанса, и му каза всичко – а той се смали, сма­ли и толкова се доближи до нея, че забрави, че е студе­на… Майка също така го бе предупредила, когато кара кола, да внимава с дясната предна спирачка. Точните й думи: „Дошъл си да питаш за себе си. Жена ти Валенти­на е много арна и другия път да дойдеш с нея. Дошъл си да ме питаш дали ке умреш, нали – страх те е. Хората лъ­жеш, а на тебе не можеш да си помогнеш. Да спреш да лъжеш хората и да спреш пре­даванията по телевизията. Болен си от рак – казват ти, че ке умреш скоро. Е…, ке шеташ много по света. Ке идеш в Аме­рика, после в Япония, накрая в Китай. Живе­еш в Полша, но ке идеш и в Ка­нада. Да спреш да лъжеш хора­та по телевизи­ята – скрий се, не се покажувай повече! Колеги­те ти завиждат много, нели?! Не те обичат. Не вервай и на тия, дето лекуват с ръце от разстоя­ние…”.

ИЗГОНИЛА ЧОВЕКА РЕНТГЕН ГРИГОРИЙ ГРАБОВОЙ

Срещата между Ванга и Григорий Грабовой била за­помняща се, но повече за феноменалния руски учен и лечител, отколкото за бъл­гарската пророчица. Защото тя вече знаела края на исто­рията…

„Когато се обадиха, за да поискат среща с нея за чо­века рентген Григорий Грабо­вой, тя се оживи и каза: „Само да ми дойде тука, аз знам що да му кажа на тоя лъжец и мошеник!…”. Той пристигна на 27 октомври 1995 г. с екип от преводачи и журналисти – наперен, нафукан и с голямо самочувствие. Майка го прие на Рупите, отвън, в стаята под тополите, пред къщичката й. Чакаше го с мълчаливо лю­бопитство – дали наистина е по-велик от нея. Когато вле­зе, той започна да й обясня­ва, че бил дошъл при нея, за да помогнат заедно на чове­чеството. „Аз и ти можем да възкресим умрелите. Аз мога да го направя, но искам и ти, с твоята дарба, да ми помог­неш”, спомня си д-р Методи­ева.

Когато Ванга го чула, мигом разбрала, че си има работа с човек с отклонения, че е нещо като луд, като самозва­нец. „И го почна: „Кой ти кажа на теб, че имаш тая дарба, кой те излъга?! Слаб си, много си слаб!”. Както беше наперен, този човек се смути, не знае­ше какво да отговори… Май­ка го пита: „Къде е татко ти, он е умрел, нели? От що е ум­рел, гледам го трудно диша?”. Тогава той отговори утвърди­телно, казвайки, че е дошъл да я моли за помощ, защото искал да възкреси баща си, много го обичал. Каза й, че е умрял от бронхит, но майка не се съгласи с него. Каза му, че е починал от друга болест. Това го изненада. „Как ке го върнеш, как ке го съживиш, он е умрел?! Само Господ може да върши това, но чак когато дойде Второто при­шествие. Сега нема да дойде Господ, за да възкреси баща ти. Боже-е, Боже-е – сички сте полудели, сички сте луди! Да дойде при мен, да ми говори такива глупости! Сички сме земни, сички ке идем на не­бето. Човек умира, може да се прероди, но се преражда душата му”. После той про­дължи да я разпитва, а майка му отговаряше. Даде му няколко лични съвета и накрая каза да си ходят, просто ги изго­ни. Когато си тръгнаха, беше доволна от себе си, че още един самозванец бе сложила на място”, спомня си Здравка.

С БАТЕТО КУМУВАЛИ НА СВАТБА

С покойния вече бивш шеф на БФС и БОК, Иван Славков, Ванга също имала добро приятел­ство.

Мине, не мине време, Батето често я посеща­вал, за да търси от нея съвети. Двамата дори кумували на една сват­ба.

„Той много я уважава­ше и обичаше”, твърди родственицата на проро­чицата.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене