Кметът на Петрич Д. Бръчков даде на прокурор екссекретаря Т. Сандъчиев, подписал без правомощия фактури на общината за над 200 000 лв.

Кметът на Петрич Димитър Бръчков изпрати до Окръжна прокуратура – Благоевград сигнал, с който поиска спешна проверка дали бившият секретар на общината Туфчо Сандъкчиев не е превишил служебните си правомощия и дали не е ощетил общината със стотици хиляди левове, като е приел и подписал фактури за разплащане към фирми, без да е бил упълномощаван за това.

На 20.11.2015 година главният счетоводител на община Петрич Младен Пильоков депозирал пред кмета Бръчков докладна, с която информирал, че Туфчо Сандъкчиев през периода 01.01.2014 г. до 12.11.2015 г. е приемал и подписвал фактури, включително и касови, като по всяка една от тези фактури общината е извършила плащания. Според първоначалните груби изчисления подписаните от Сандъкчиев суми надвишават 200 000 лева. Има и две фактури с една и съща дата, посочените в тях основания са „обяд за гости” и „вечеря за гости”. „Обядът” и „вечерята” са фактурирани на 22.10.2015 година, три дена преди първия тур на изборите, който се проведе на 25.10.2015 година. По тези фактури не е извършено плащане. През част от посочения от Пильоков период, който обхваща близо една година и 11 месеца, Сандъкчиев бе главен инспектор „АПО”, през останалата част от периода бе секретар на общината.

Сандъкчиев бе назначен за първи път за главен секретар на община Петрич на 01.06.2004 година. Проверката на юристите на Общинска администрация показала, че на него в нито един момент от работата му не му е било възлагано извършването на материално-отчетна дейност, включително и приемането и подписването на счетоводни документи от името и за сметка на община Петрич. Такива функции не са предвидени нито в длъжностната му характеристика, нито има заповед за това от бившия кмет на общината Вельо Илиев.

В сигнала си кметът Димитър Бръчков изказва и съмнение, че част от сделките по тези фактури са фиктивни и не са осъществени реално.

Сандъкчиев бе освободен от работа на 23.11.2015 година със заповед на кмета Бръчков след 10 години и 5 месеца работа в кметство Петрич, по-голямата част от това време на секретарската длъжност. Той бе осъден на 6 месеца условно лишаване от свобода и лишаване за 6 месеца от правото да заема държавна длъжност за подправяне и използване на официален документ с невярно съдържание. През времето, през което бе лишен от това право, той бе назначен от бившия кмет Вельо Илиев като главен експерт „АПО”. На тази длъжност той бе от 05.03.2012 до 04.03.2013 година, когато Вельо Илиев го назначи за временно изпълняващ длъжността главен секретар. Сандъкчиев спечели конкурса за тази длъжност и на 10.06.2015 година бе назначен за секретар на общината.

По време на изборите през октомври миналата година Сандъкчиев бе задържан за 72 часа за това, че заплашвал с уволнение служители заради политическите им убеждения. В момента следствието срещу Сандъкчиев по този случай продължава.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене