Започна кукерския фестивал в Благоевград

Групата от квартал Грамада даде старт на осмият Кукерски фестивал в Благоевград. 60-те души от квартала се представиха с обичая „Сватба“. Втори пред журито дефилираха кукерите от жк. Струмско които наброяват около 200 човека. Очаква се до края на фестивала да се представят общо 12 групи от всички квартали на Благоевград и селата от общината.

Журито, което ще оцени участниците е тричленно, с председател фолклористът и почетен гражданин на Благоевград проф. Костадин Динчев.

Още преди старта на дефилето, стотици благоевградчани окупираха пространството около кръговото кръстовище при Трето основно училище, където различни обичаи и сценки представят всички участници в Кукерския фестивал.

Времето за представяне и впечатляване на журито и публиката е 15 минути. Награждаването ще се проведе от 14:00 часа, когато се очаква и последната група да завърши своето участие.

Ще бъдат отличени групи в категориите „Придържане към традициите”, „Масовост”, „Иновации”, „Най-добра маска и костюм”, „Артистичност”, „Най-добра композиция”, „Най-добра мечкарска група”, „Най-артистични старци” и „Най-колоритна младоженска двойка”, „Най- добър бабугер”, „Най- добра танцова група”, „Най- добра маска пародия” и „Най- атрактивен образ на дявола”.

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене