Мистерия с кръста в Говедарци! 3-ти ден го издирват с багер и металотърсач в Искър, самоковци: Новият кмет Георги Шуманов донесе лоша поличба

Трети ден отец Йордан Мечкаров, придружаван от жители на самоковското село Говедарци, търси кръста в река Искър, хвърлен по време на богоявленския ритуал. Над 15 души се лутат по реката в разстояние на 1 км и издирват кръста с металотърсачи.

236-01-86-MERI-1 boicho shumanov-кмет Говедарци

В търсенето на светинята се включи даже багер. Хвърленият метален кръст от енорийския свещеник отец Йордан Мечкаров във водите на река Искър убягнал мигновено от погледите на мераклиите да го спасят. Над 20-ина смелчаци се метнаха в ледените води на Искър за богоявленския кръст, размътиха водата, но никой не се е добра до него. В продължение на часове хората търсиха на смени кръста в ледения Искър, сред които бизнесменът Спас Шуманов, Йордан Дормишев, Димитър Тренчев, Веско Бързанов и много др.

05-01-07-Георги-Шуманов

Повикан е на помощ човек, които имал опит в издирвателни действия с металотърсач за вода. Очевидци разказват, че се появила голяма вълна, която със страшна сила влачела огромни клони от дървета и вероятно е помела и кръста, споделят хората. Болшинството от хората смятат, че това е лоша поличба. „Дали това не е отмъщение на бог срещу нечестно избраните управляващи в селото? Имахме си чудесен кмет в лицето на Бойчо Шуманов, но новият Георги, за когото се говори, че спечели поста по нечестен път, ни донесе лоша поличба”, коментираха миряни и жители на селото. Други пък шеговито споделят, че ако бъде обявена награда от 2000 лева за намирането, кръстът веднага ще бъде открит.

05-01-07 -IMG_5038

Потърсихме за коментар отец Йордан Мечкаров, той сподели: „Празникът беше много хубав, събраха се много хора. Отслужих водосвета за здраве на хората. След хвърлянето на кръста се хвърлиха доста момчета. Водата стана много мътна, времето бе също доста студено. Но съм убеден, че ще го намерим. Търсиха го в продължение на два часа. Ще поизчакаме да се избистри водата и пак ще го търсим. Ако не се намери, смятам, че ще ни закриля Искъра, та дори и от безводие”.

Снимките

1 Поп Йордан Мечкаров

2 Бойчо Шуманов

3 Георги Шуманов

4 Кръстът се издирва с всички възможни средства в Искър

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене