Хората в кв.Рудничар продължават да живеят в кошмара, че земята ще ги погълне. Укрепването ще започне на пролет и ще струва стотици хиляди лева

Стотици хиляди лева са необходими за гарантирането на живота на хората в пернишкия квартал Рудничар. Парите трябва да бъдат осигурени в началото на новата година.

PerУкрепването може да започне най-рано на пролет. След това ще се търсят средства и за спасяването на къщите от Комисията по бедствия и аварии.

Повече от половин година мина откакто къщите на улица 5 в кв. Рудничар започнаха да потъват в земята като във филм на ужасите. Причината са незаконните минни галерии под основите. Нелегалните въглекопачи влизат под земята през каменните бункери, които от началото на миналия век са ползвани за бомбоубежища.

Дупките са заринати с глина, за да не влиза вода в тях, но опасността остава.

Жител на квартала разказва пред репортер на бТВ, че го е страх да живее в дома си, но няма къде да отиде. Той споделя, че преди е чувал как копаят отдолу, но вече не ги чува. Друг жител на Рудничар казва, че за прокуратурата не е престъпление да копаят под дома му, престпление било да влязат в него.

Общината е пратила полиция да пази изоставените къщи, които са за разрушаване, защото едва ли ще посмее някой да спи в тях.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене