Новогодишен кукерски карнавал в Разлог

Хиляди, облечени в народни носии, стотици кукери и много емоция-с това се характеризира Новогодишния кукерски карнавал в Разлог.
razlog_kukeri_2016_2
Традицията отново оживя и се преплете в съвремието със своите участници от 7-те квартала на град Разлог. От малки до големи, по цели фамилии, участваха тази година в традиционния Новогодишен кукерски карнавал, който освен „Старчевата“ е известен още като „Нова година в Разлог“ или „Сурва“.
razlog_kukeri_2016_3Карнавалът се характеризира със сборни групи от кукери, моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, смешници и др., които излизат на Централния площад в града.
Всеки квартал представя традицията, като същественото е хорото, на което са се хванали моми, ергени, деца и хора от всякаква възраст, облечени в красиви разложки носии, а около него обикалят кукерите.
Обичаят по прогонването на злите сили е съществен в карнавала, като кукерската група прави кръг, в средата застава старейшината на квартала, с житен сноп в ръце, облечен в празнична носия и наметнат с ямурлук.
По подаден от него знак, първият кукер от групата влиза в кръга, коленичи и приема благословията на старейшината. Първият ден от годината е важен за Разлог и неговите жители, за традицията и обичта към дедите. На този празник разложани се стремят да дадат нещо от себе си и на другите. Отправят се пожелания, наричания и благословии.
На 1 януари всяка година в Разлог е шумна веселба и истински празник.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене