ШОКИРАЩИ подробности за търговеца на ракията-убиец!

Петима мъже, всичките от Якоруда, починаха вследствие на алкохолно натравяне след употреба на ракия менте. Други петима са настанени в реанимацията на болницата в Благоевград.

Четирима от натровените издъхнаха през уикенда, а вчера се разбра, че първият случай е още от 21 декември, понеделник, когато е издъхнал 33-годишният Юсуф Мемчов. Рано сутринта в събота пред входа на Спешния център в Якоруда е припаднал 38-годишният Вайдин Мисанков. Мъжът се опитал да стигне до медицинския център сам, но изпаднал в кома и медиците не могли да направят нищо.

В нощта на събота срещу неделя от Спешния център в Якоруда за Спешния център в Разлог е транспортиран 30-годишният Салих Муртов, който е издъхнал рано сутринта в неделя. По обяд същия ден умира и Симеон Гаджев, а малко преди 21:00 часа починал и 38-годишният Мустафа Юсеинов. Той постъпва в болницата заедно с братовчедите Иван и Николай Неделчеви, които също са били натровени от алкохола менте. Двамата са транспортирани в благоевградската болница. По-тежко е състоянието на Иван, който беше в кома, но медиците са успели да го стабилизират и вчера рано сутринта той е излязъл от комата.

Другите двама, които са потърсили помощ в Разлог късно вечерта в неделя и също са транспортирани за Благоевград, са Медо Биков и чичото на починалия Мустафа Юсеинов, който също се казва Мустафа.

Всичките натровени са били с едни и същи симптоми – повръщане, силна болка в гърдите, задушаване и загуба на зрение. Всичките са издъхнали след изпадане в кома. Целият град е настръхнал, полицията и прокуратурата са по следите на алкохола убиец.

Според показанията на близките на пострадалите и починалите мъже алкохолът е купен от известния дървен бос в Якоруда Тайфия Мекльов, който в неделя вечерта е задържан със заповед до 24 часа. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала досъдебно производство по чл. 350, ал. 3 от Наказателния кодекс – за продажба за опасни за здравето вещества и причиняване на смърт. Ако в хода на досъдебното производство бъде доказано, че Тайфия Мекльов е разпространителят на опасния алкохол, причинил смъртта на петима души, го грози затвор до 15 години.

За трагедията в Якоруда разказаха близките на двама от починалите, които са в шок. Рафие Крачова, леля на Вайдин Мисанков, който е издъхнал в събота, каза:

„Работя на скарата и в събота бях на работа. Към 08:15 часа дойдоха сестра Ботушанова и д-р Мутев и ме извикаха да тръгна веднага с тях. Казаха ми, че Вайдин ще го вдигнат за болницата и да се обадя на синовете ми. Те бяха заети и дойдоха вуйчо му и снаха му. Когато отидохме в Спешния център, ни казаха, че е починал. Изпаднахме в шок. Медицинската сестра ни каза, че когато са се сменили смените, една от сестрите, която е трябвало да застъпи, го е намерила пред Спешния център – паднал на земята, викал е за помощ. Когато са го внесли, е бил с вкочанени ръце и крака. Били са му инжекция, но нищо не са могли повече да направят, защото е бил починал. Вечерта в петък около седем часа снахата му е донесла храна. Той си е бил тук, вкъщи, не е бил сам, но е бил трезвен. После какво е станало и дали са ходили някъде, не можем да кажем. Когато дойдохме в къщата, на масата намерихме само пакет захар и кутия цигари. Предполагаме, че му е било лошо и е ял захар, за да му облекчи повръщането. В смъртния акт пише, че е починал от алкохолно натравяне, но дали си е бил вкъщи или на друго място, не знаем”, каза Рафие Крачова. Тя сподели още, че от къщата е иззета двулитрова пластмасова бутилка от кока-кола с останал в нея около литър ракия.

По данни на близките на Вайдин ракията е купена от дървения бос Тайфия Мекльов. Те споделиха, че в града се говори, че ракията е от Петрич, но не бяха сигурни дали е само слух, или е истина.

Рафие Крачова сподели още, че на Бъдни вечер, 24 декември, приятелите на Вайдин са били в дома му, тъй като той е имал рожден ден, но не знаят какво са пили и колко души са били. Със сигурност в компанията е бил и другият починал Салих Муртев, който е получил симптомите в събота през деня, но е потърсил помощ около полунощ. Транспортиран е в разложката болница и рано сутринта в неделя е издъхнал, след като също е изпаднал в кома.

Според родителите на задържания 46-годишен Тайфия Мекльов – Мустафа и Айше, същата компания, която на 24-ти е била в дома на Вайдин, на Коледа, 25 декември, петък, са били в дърводелския цех на сина им. „В петък отидоха в цеха на Тайфия да пийнат, да хапнат и да са на спокойствие, да не пречат на никого. Били са 5-6 човека. Салих и Вайдин също са били там, те са приятели. Синът ни каза, че те са си носели алкохол, но кой какво е пил, ние не знаем. Снощи, като се прибра, каза, че Муртев е носел два литра ракия и всички са пили от нея, а това, което е останало, го прибрал Вайдин. Синът ни не продава ракия, варим си домашна всяка година, но тя си е за нас. Снощи дойдоха около 10 полицаи и иззеха едно буре с около 50 литра за експертиза. Тайфия също го прибраха в полицията за разпит и още е там”, разказаха вчера Мустафа и Айше Мекльови. Те допълниха още, че варят ракията в градския казан в Якоруда, който обаче се оказа, че не е регистриран по надлежния ред и няма валидно удостоверение за регистрация.

Близките на другия починал Симеон Гаджев разказаха: „Станало му е лошо през нощта в събота срещу неделя. Не знаем дали е пил, защото той е трудно подвижен и не е излизал навън, поне това казва баба му. Ако е пил, той е пил тук, в дома си, но не сме сигурни дали неговият случай е отравяне. Нека мине експертизата, тогава ще знаем“, разказа лелята Емилия Табакова.

След кончината на младия мъж рано сутринта вчера от Англия са пристигнали сестра му Жанета, която е омъжена там, и майка му, която е била при нея да се грижи за детето. Тя сподели: „Единственият, който може да разкаже какво е станало, е брат ми, но за съжаление него вече го няма. Доколкото разбрах, първият случай е бил миналия понеделник, но едва вчера, след като смъртните случаи станаха повече, се задвижиха нещата. Симптомите на брат ми са били като при отравяне – повръщане, болки в гърдите, задушаване. Прегледан е, направен му е скенер – снимката е била добре, без данни за инсулт, при кардиограмата също всичко е било нормално. Ние бяхме в Англия, обадиха ни се в неделя да ни кажат, че всичко е наред, и ние се успокоихме, 20 минути по-късно ни съобщиха, че е починал. Нямам логично обяснение за това. Не намерихме вкъщи никакъв алкохол или празна бутилка. Според баба ми той не е излизал навън и никой не е идвал на гости. Аз просто съм потресена – няма експертиза, в смъртния акт не е посочена причина за смъртта. Не мога да си обясня, след като вече е имало и други смъртни случаи, след като ще се прави експертиза, защо ни дадоха да го приберем вкъщи, а тази сутрин идват да вземат трупа. Около 01:00 часа ни уведомиха, че ще вдигнат тялото за аутопсия, а дойдоха чак в седем сутринта. За 14:00 часа бяхме насрочили погребение, но ще го отложим. Потресена съм от това, че ние трябва да си намерим превоз, за да го приберем след аутопсията, и дори да си платим разходите“, разказа сестрата на Симеон – Жанета.

Близки на приетите в благоевградската болница братовчеди Иван и Николай Неделчеви разказаха, че двамата заедно с последния починал Мустафа Юсеинов са били в дома на Медо Биков, чието прасе са клали. Той също е приет в разложката болница късно вечерта в събота заедно с чичото на Мустафа Юсеинов, който също се казва Мустафа. По-късно и двамата са транспортирани за благоевградската болница.

„Ние не знаем откъде е купена ракията, но доколкото разбрахме, е купена от Тайфия Мекльов. Той има дърводелски цех и ако трябва да сме искрени, ние за пръв път чуваме, че продава ракия”, разказа Зулфин Шиндов.

Хората споделиха още, че в с. Аврамово, Велинградско, също има натровени от ракия трима мъже, които били постъпили за лечение в болницата във Велинград. Полицията и прокуратурата все още са по следите на алкохола убиец. От домовете на починалите и приети в болница мъже са иззети за експертиза всички налични бутилки с ракия. Предстои Окръжна прокуратура – Благоевград да реши дали да бъдат ексхумирани телата на двамата погребани Юсуф Мемчов и Вайдин Миханков.

От Агенция „Митници“ по обяд вчера казаха, че към момента нямат официално искане от прокуратурата за стартиране на проверки от тяхна страна. По данни на агенцията на територията на страната броят на казаните с валидни удостоверения за регистрация е 1579. Легитимните такива в Пиринско са 103, а в община Якоруда – нито един.

Снощи около 16.30 часа с линейка от Якоруда за Благоевград бе транспортиран още един натровен с ракията менте. Това е 27-годишният Юсуф Мангов. Той е бил на свинската сватба, изпил е около 400 мл от опасния алкохол. Настанен е в реанимация в МБАЛ – Благоевград, където са и останалите четирима от присъствалите на свинската сватба в Якоруда.

„Мъжете, които са в реанимация на МБАЛ – Благоевград, са със силна алкохолна интоксикация, приети са през нощта”, съобщи директорът д-р Огнян Митев. Най-младият от тях – Николай Неделчев, е бил в най-тежко състояние, изпаднал в кома. По същото време е приет и 37-годишният му роднина Иван със симптоми на тежко натравяне и също се влошавал. След полунощ е транспортиран от Разлог за Благоевград и 36-годишният М. Биков, който бил в по-лека форма на интоксикация. По спешност е приет и 52-годишният Димитър Петров, който е транспортиран с частен автомобил през нощта.

„Пациентите остават в тежко състояние, след предприетите реанимационни действия се подобряват, остават за интензивно лечение, всички са адекватни”, поясни д-р Митев. На трима се провежда диализно лечение за овладяване на тежката интоксикация, има реална опасност за зрението им, тъй като метиловият алкохол уврежда мозъка и води до полиорганна недостатъчност.

Директорът на Спешна помощ в Пиринско д-р Красимир Михайлов уточни, че за случаите от Якоруда още в неделя е подадена информация в институциите – Регионалния център по здравеопазване, Министерство на здравеопазването и службите на реда. „Касае се за случаи на тежка интоксикация, при снемане на анамнезата при всички е съобщено за употреба на алкохол с високо съдържание на силно токсично вещество”, каза д-р Михайлов. Той поясни, че първа помощ на натровените е оказана във филиала в Якоруда, откъдето са преместени в Разлог. Екип от благоевградския филиал също е изпратен на място в Разлог за оказване на спешна помощ на натровените мъже.

По първоначални данни употреба на метилов алкохол е причина за смъртта на починалите мъже в Якоруда, това сочи извършената аутопсия от съдебния лекар д-р Яни Златин в Благоевград. Телата на 30-годишния Салих Муртов, 38-годишния Мустафа Юсеинов и 40-годишния Симеон Гаджев бяха транспортирани вчера от Разлог в МБАЛ – Благоевград. Установено е тежко мозъчно увреждане, предстоят допълнителни химични и хистологични изследвания в специализирана лаборатория в София, които да докажат по категоричен начин точната причина за внезапната им смърт.

Арестуваният местен бизнесмен Тайфия Метльов-Фия е добре познат в цялата околност. Той е семеен, с две деца. Преди няколко години успял да си вземе земя до бившия ДИП и там си направил дърводелски цех. Според наши източници успоредно с дърводелството той се занимавал и с продажбата на алкохол – зареждал с ракия заведения от Якоруда до велинградското с. Света Петка.

Първият от отровените мъже, който починал още на 21 декември след гадене, виене на свят и загуба на зрение, пил ракия в заведение в центъра на Якоруда, по същото време умира и мъж от с. Кръстава, близо до с. Аврамово, който също е консумирал от алкохола менте, обясняват якорудчани. Според очевидци в Света Петка 100 мл от ракията се продава за 20 стотинки. Те са категорични, че Метльов не е производител на ракията убиец, а само дистрибутор, защото многократно са виждали как му карат алкохол в туби с микробус.

Случаят с отровените мъже тази Коледа не е единственият с криминален привкус за Фия, припомниха местни. Преди 5-6 г. Тайфия Метльов държал със съдружника си Фуве рибарник в общината. Един от работниците му бил младеж от с. Черна Места. Една нощ Фия, Фуве, младежът и още един работник останали на язовира да играят комар. Според мълвата същата нощ картата тръгнала и момчето от Черна Места спечелило 6000 лв. от двамата собственици на рибарника. На другия ден то е намерено застреляно с пушка. След дълго разследване разложката прокуратура обявява, че става въпрос за самоубийство. 2 месеца по-късно почиват и родителите на самоубилия се младеж.

Инцидентът с ракията убиец е поет от прокурора в Окръжна прокуратура – Благоевград Георги Мадолев. Към 16.00 часа вчера той потвърди за „Струма“, че издирват активно производителя на ракията. Срещу неизвестен извършител е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 350, ал. 3 от НК. Според текста „който изготви храни или питиета, предназначени за общо ползване, по такъв начин, че в тях се създават или попадат опасни за здравето вещества, както и онзи, който продава, предлага за продан или по друг начин пуска в обращение такива храни или питиета, се наказва с лишаване от свобода до пет години. Ако от деянието е последвала средна телесна повреда за другиго – наказанието е лишаване от свобода до шест години, ако е последвала тежка телесна повреда за другиго – лишаване от свобода от една до осем години, а ако е последвала смърт – лишаване от свобода от три до петнадесет години”.

Късно снощи прокурор Мадолев промени адресанта на обвинението и вместо срещу неизвестен извършител привлече като обвиняем по чл. 350 Тайфия Мекльов. Успоредно с това прокурор Мадолев удължи мярката за задържане с още 72 часа и днес сутринта ще внесе в Окръжен съд – Благоевград искане за постоянно задържане. Пред прокуратурата Тайфия Мекльов ще говори едва днес. Вчера той беше разпитван само от полицаи и не беше казал кой е производителят на ракията убиец./Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене