13,8% е безработицата в Пиринско през ноември

Равнището  на безработицата в област Благоевград към 30 ноември е 13,8%, което означава, че 20 904 безработни лица са регистрираните в бюрата по труда в Пиринско. В сравнение със същия период на миналата година регистрираните безработни са с 900 души по-малко.

„809 регистрирани безработни в Пиринско са започнали работа през ноември, като 563-ма от тях са постъпили на работа с посредничеството на бюрата по труда“, заяви директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Благоевград Станислава Поповска.

 

Заявените свободни работни места са в различни сфери, като най-много са тези от сектор преработваща промишленост – 342, в сектор търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети са заявени 81 свободни места, а 32 са работните места в сектор строителство.

„580 младежи са наети по схема „Младежка заетост“ в областите Благоевград и Кюстендил, като продължат да се набират заявки от работодатели“, добави Поповска. 

 

В бюрата по труда  се набират и берачи на ягоди и малини за Испания и Португалия, като за Испания се търсят основно жени на възраст между 20 и 40 години, а за работата в Португалия могат да кандидатстват и мъже. За офертата от Португалия крайният срок за кандидатстване е 8 януари 2016 г., а за Испания – 15 януари, уточни Станислава Поповска, директорът на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ .

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене