Топ Преса на гости в ДВФУ „Св.Пантелеймон” – село Долно Драглище

Лилия Алтънина: В ДВФУ сме едно голямо семейство

Doм-2Дом за възрастни с физически увреждания „Св.Пантелеймон” и Защитено жилище за лица с физически увреждания се намират в китното селце Долно Драглище, общ. Разлог. Селото е разположено в полите на Рила, Пирин и Родопа планина. Директор и на двете институции е Лилия Николова Алтънина – специалист „Социални дейности” – отдаден професионалист. Човекът-идея на екипа, олицетворение на творчество, стил и смисъл. Професионалното и развитие включва наличие на различни компетентности, придобити по време на дългогодишният и практически опит, участие в множество обучения и стремеж към усъвършенстване, като специалист. Получила призове: „Национален приз-Мениджър Социални услуги 2008 година” на фондация „Човешки ресурси„ в България и Евроинтеграция. Екипа на ДВФУ и ЗЖ включва изобретателни търсещи решения, които са предпоставка за развитие на социалната услуга на двете институции. Дългогодишното взаимодействие между служителите, натрупания професионален опит заедно и по отделно, практическата и теоретична подготовка, продължаващото обучение, стремежът към надграждане, вътрешната мотивация на всеки един служител, постигнатия напредък с много от потребителите всичко това подкрепя факта, че екипът е основен и най-важен ресурс на ДВФУ и ЗЖ. Екипа работи с настанените в дома и ЗЖ, да могат да станат по-независими. Да изградят самочувствие и самоуважение и най-вече да знаят, че са равнопоставени с всички нас. Тук се настаняват хора след 18 годишна възраст.

Г-жо Алтънина кам какво се стремеи екипът на ДВФУ и ЗЖ?
– Екипа, който работи се стреми да подържа дълголетието на възрастните хора, а на младите да оптимизира усилията, техните сили за да продължат на пред, да се чувстват равностойни граждани. Ние сме хората ,които ги разбираме в трудни моменти, споделяме техните неволи и радости, като за радости имам предвид тържествата и празниците. Стремим се всичко да бъде, някак си красиво. Ние сме едно голямо семейство. При отбелязване на различни официални и религиозни празници, чрез тържества с тяхно участие, се чува гласа им. По този начин те се чувстват важни и значими.

Радбрах, че хората в дома са много музикални, обичат да слешат музика и да пеят…
– Една от важните задачи пред екипа е да стимулираме включването на талантливите и можещи потребители в обществения живот. В дома е настанен Благой Войнов – композитор. Всички тържества по различни поводи и участието на Пенка Маркова в конкурси и фестивали, музиката се изготвя от Благой. Пенка Маркова е взела участие, чрез изпълнение на песни в: „Международен фестивал за хора с увреждания” на фондация Старт – сребърен медал; „Много жанров фестивал за хора с увреждания” – гр.Перник – сребърен медал; Теменужка Николова е взела участие с нарисувани картини, в конкурса ”Четирите сезона” на фондация Старт – първо място; Николина Петрова е взела участие, чрез ръчно изработени сувенири и плетива в „Много жанров фестивал за хора с увреждания” – гр.Перник – златен медал.
Моята внучка се казва Ивана Алтънина и е на 9 години. От много малка взима участия в тържествата в дома с изпълнение на любими песни. Музиката на песните, които изпълнява са дело на Благой. Всичко това се случва благодарение на екипа, който всеотдайно се грижи за тях. Всяка година дома и ЗЖ отбелязват 3-ти декември „Международен ден на хората с увреждания”. На този празник благотворително пред потребителите на двете институции са пели: Йорданка Варджийска, Илия Луков, Иван Дяков, МФГ – Огражденска четворка, Петя Бачева.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

2-Doм

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене