НП „Рила“ открива посетителски информационен център в Самоков

На официална церемония на 22 декември /вторник/ от 11:00 часа, Дирекция „Национален парк Рила” ще открие в град Самоков посетителски информационен център.

Изграждането на Центъра е част от изпълнението на дейност „Посетителска инфраструктура и капитално строителство“ по проект „Устойчиво управление на Национален парк Рила I–ва фаза“ финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”. Обектът е с площ 960 кв. м и ще дава полезна информация за маршрутите, местата за отдих и правилата за поведение в защитената територия и природните ценности на Национален парк „Рила”. На място, чрез специално изработени интерактивни модули, табла и табели, любителите на Рила ще могат да се запознаят с флората и фауната на планината. Част от помещенията в центъра ще се ползват за нуждите на парковата охрана.

На откриването са поканени г-жа Ивелина Василева – министър на околната среда и водите, г-н Бойко Малинов – зам.-министър на околната среда  и водите, г-жа Яна Георгиева – ръководител на Управляващия орган на Оперативна програма „Околна среда”, г-н Владимир Георгиев – кмет на община Самоков, ръководители на държавни институции, кметове на кметства, представители на бизнеса и НПО.

Общата стойност на проект  „Устойчиво управление на Национален парк Рила I–ва фаза“ е 17 609 845,96 лв. Средствата от Европейския фонд за регионално развитие са в размер на 14 968 369,07 лв. и 2 641 476,89 лв. национално съфинансиране.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене