Самороден талант от Дъбница дни преди Коледа завърши уникална картина от микромозайка „Тайната вечеря“ (СНИМКИ)

Поредна уникална картина, изработена от микромозайка, сътвори дни преди Коледа невероятно талантливият Андон Костов от гърменското село Дъбница. „Още през лятото започнах творбата „Тайната вечеря“, която е истинска класика, и преди дни я завърших. Посвещавам я на предстоящия християнски празник Рождество Христово“, сподели пред ИНФОМРЕЖА творецът.

Изработването на картини, икони и всякакви други произведения на изкуството е негово хоби и страст още от дете. От 5-6 години насам, откакто има повече свободно време, се е посветил изцяло на уникалното си творчество.

Над 400 са картините и иконите, минали през прецизните ръце на дъбнишкия майстор Андон Костов.

”Много от моите творби си купуват и колекционери, които са големи ценители. Няма да забравя един случай – преди няколко години ме посети един виден колекционер от столицата, който, пътувайки към Доспат, се отби да види моите картини. Беше си харесал една с коне. Като му казах цената, той без да се чуди ми наброи сумата и ми даде още 100 лева. Заяви ми: „Ти, момче, не си цениш труда“, с което ми даде да разбера, че цената е твърде ниска спрямо изработката. Други мои приятели, които ми идват на гости от чужбина, все ми повтарят, че ако съм в друга държава с тези творби ще направя голямо състояние. Е, не намерих сили да зарежа децата, жената и къщата и да тръгна по чужбините. Камъкът си тежи на мястото“, коментира Андон Костов и признава, че вече има добра клиентела, има и достатъчно поръчки, но пък и много от творбите си подарява на близки, роднини и приятели по различни поводи.

Двора на къщата си в Дъбница творецът е превърнал в истинска галерия на открито с изпипан до съвършенство интериор. Със съпругата му Мария имат две прекрасни дъщери и внук, към когото са насочили цялата си любов и внимание. „Много е трудно изработването на една такава картина. Работя предимно с три вида мозайка – чукан и рязан камък и микромозайка. Това са буквално песъчинки, които при изработването на картината трябва да бъдат поставени всяка една й на точното място. Бавно става, но всички са като живи и като ги гледам изпитвам неописуема радост и удовлетворение“, разказва за хобито и скромния си бизнес Андон Костов.

Той сподели още, че домът му е винаги отворен и всеки, който иска да се потопи в неговата галерия и да се наслади на творчеството му, е винаги добре дошъл.

АВТОР: INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене