ВКС начело с Елена Авдева измени присъдата на Асен Бербатов, отмени наказанието, с което бе лишен 1 г. от шофьорска книжка

ВКС измени присъдата за наркотици на Асен Бербатов, от която отпадна наказанието, с което бе отнета шофьорската му книжка за 1 година. Делото  на брата на футболиста Димитър Бербатов бе възобновено по искане на главния прокурор Сотир Цацаров, който установи процесуално нарушение в одобреното от Окръжен съд – Благоевград споразумение.

На 26 януари тази година Асен Бербатов сключи сделка с прокуратурата, след като се призна за виновен по 2 обвинения – за наркоразпространение и шофиране без книжка, като отговори 6 пъти с „да“ на въпросите на съдия Атанас Маскръчки. За това, че продал кокаин на Борислав Войнов и Асен Ангелов, бе осъден на 1 година и 2 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок, а за това, че е карал лекия си автомобил „Сеат Леон“ с отнета шофьорската книжка – на 10 месеца условно. Той получи общо наказание от 1 година и 2 месеца и бе лишен от шофьорска книжка за 1 година.

Главният прокурор беше изискал споразумението от Окръжен съд посфактум и установил, че по това време Асен Бербатов е бил с отнета книжка и няма как да бъде лишен от правоуправление повторно. Тъй като това противоречи на закона и няма как присъдата да се изпълни, на 23-ти септември Сотир Цацаров прави искане във ВКС за възобновяване.

Делото се разгледа на 13 ноември от тричленен състав на второ наказателно отделение с председател Елена Авдева (ексшеф на Окръжен съд – Благоевград) и членове Галина Тонева и командированата от САС Красимира Медарова, която беше докладчик по делото. Върховните магистрати допуснаха възобновяване и след месец обявиха решението си, с което отмениха неправилно отнетата шофьорска книжка. Присъдата в останалата част – 1 година и 2 месеца лишаване от свобода при условията на 3-годишен изпитателен срок, остава в сила. Решението е окончателно и изпълнението на наказанието започва да тече от датата на обявяването му.

Асен Бербатов бе закован за продажба на кокаин след продължителна разработка на благоевградски антимафиоти. До тях достигнала информация, че той ще закупи кокаин в София, за да го разпространи в Благоевград. Така на 4.10.2012 г. е предприета акцията край Дупница, при която е открит 50 грама кокаин в детското столче в лекия му автомобил „Сеат Леон“, управляван от благоевградчанина Николай Борисов заради отнетата книжка на Асен Бербатов. Бопаджиите продължили да го следят и на 6 ноември 2012 г. заловили благоевградчанина Борислав Войнов, у когото открили кокаин след среща на улицата с Асен Бербатов край кафене „Диана-7”.

На 30-и януари 2013 г. последвала нова полицейска операция в Благоевград. Навръх рождения ден на брат му Димитър Бербатов той е спрян с лекия си автомобил „Сеат Леон“ на ул. „Пере Тошев” в района на Синята къща в Благоевград. Изведен е от колата за проверка, което не останава незабелязано за минувачите, най-вече заради крясъците на съпругата му Димитричка. Наркотици в колата на Асен Бербатов не бяха открити, но полицай Алекси Митов му съставя акт, че шофира с отнета книжка, в присъствието на бопаджията Ангел Куртишев. Пликчета с амфетамини и кокаин са намерени в тухли, наредени до външната врата на жилищната кооперация, в която живеят Бербатови, и по случая е образувано дело срещу неизвестен извършител. След месец и половина, на 15-и март вечерта, антимафиотите проследяват среща на Асен Бербатов с Асен Ангелов, по прякор Дзенгата, край дискотека „Екстрийм“. Малко след като се разделят, мъжът е пресрещнат от спецполицаите, които намират у него 1 г кокаин.

Той е задържан и при разпита си казал, че за първи път пробвал кокаин от любопитство. Мъжът, който върти дребна търговия на пазара, както и барманът от дискотека „Графити“ дават показания пред дежурен съдия и след показанията им Асен Бербатов е обвинен, че в периода от 6 ноември 2012 до 12 март 2013 г. им е продал кокаин с общо тегло 1,49 грама на стойност 268 лв.

Асен Бербатов бе осъден на година и половина условно и глоба от 2000 лв. и от Окръжен съд – Кюстендил за 50-те грама кокаин в детското столче на сина му.

Последната присъда на Асен Бербатов е 3-годишна пробация за шофиране с отнета книжка, която получи отново след споразумение с прокуратурата през август. 31-годишният благоевградчанин беше засечен да кара без книжка лекия си автомобил „Сеат Леон“ на 14 август по ул. „Менча Кърничева“, недалече от полицията. При извършената проверка служителите на реда установиха, че той е неправоспособен и кара без книжка в едногодишния срок от изтърпяване на предходно нарушение. Съгласно присъдата той трябва да се подписва по няколко пъти седмично в пробационната служба, да слуша беседи и ще участва в програма за обществено въздействие. Struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене