Кметът на община Банско Георги Икономов даде пресконференция по повод откриването на зимния сезон

Кметът на община Банско Георги Икономов даде пресконференция по повод откриването на активния сезон в курорта. На нея присъстваха още председателя на Съюза на  туристическия бизнес в града Малин Бистрин,  Таки Дретакис – генерален мениджър на хотел „Премиер Лъкшъри маунтин резорт“ и Иван Обрейков – маркетинг директор на концесионера на ски-зоната.

Пред събралите се регионални и национални медии г-н Икономов заяви, че искрено желае чрез тях обществеността да чуе не само парадиращите за представителност екоорганизации, а и местната власт, изразител на желанията, проблемите и надеждите  на местната общност.

Той успокои всички жители и гости на града, че рехабилитацията на водната мрежа няма да повлие за нормалното протичане на сезона, като не забрави да прибави, че предстоящото влизане в сила на Общия устройствен план на общината ще подобри достъпа и придвижването в Банско  и планината. Планът ще зададе важни параметри за градоустройствената политика в предстоящите години, в това число изграждането на необходимите околовръстни пътища, които да поемат засиления трафик през пиковите моменти.

Като нови придобивки на града, които предстои да бъдат реализирани през настоящия мандат, градоначалникът посочи обособяването на нов медицински център, в който пациентите да могат да се възползват от възможностите на инванзивната медицина, както и създаването чрез публично-частно парньорство на нова зона в западната част на града, в която да има концентрация на нови спортни зали, активни зони за отдих и хотелска база.

Като приоритет в облагородяването на града,  Икономов посочи проекта за изграждането на т.нар „Музей на планината“ – свръхмодерен посетителски център, в който с помощта на интерактивните технологии ще бъде показвано най-голямото богатство на града – Пирин.

Малин Бистрин изрази увреността на бранша, че сезона ще бъде посрещнат успешно. Освен традиционните пазари от балканските страни – Гърция,  Румъния и Македония, както и Западна Европа и Русия, той припомни, че в момента активно се работи с привличането на туристи от Израел и Турция, както и с държавите от стария соцлагер – Украйна, Молдова, Полша, Чехия, Словакия, Унгария и т.н., чиито по-възрастни граждани традиционно са свързани с нашата страна.IMG_7215

В качеството си на представител на концесионера „Юлен“ АД, г-н Иван Обрейков сподели, че с монтираните отскоро допълнителни съоръжения за изкуствен сняг, зоната на ски пистите вече може да бъде покрита на 95 процента, като припомни, че е монтиран и нов, шестседалков лифт на Тодорка, които ще увеличи комфорта, скоростта и обема на превоза на туристи. Във връзка със струпването на огромни опашки на начална станция на кабинковия лифт, той изрази дългогодишното желание на региона за втора линия да бъде осъществено.IMG_7222

Преките приходи в местната хазна за 2015 година само от туристически данък са 650 хиляди лева, а до края на годината Банско очаква над 1 милион посетители. Това бе повод Икономов да припомни старата неговия идея за законодателна промяна, която да постави на светло нощувките чрез скачване на информационните системи на всички места за отдих с НАП и общината. Което освен полза за местния фиск, би било и полезно и за органите на МВР във връзка с функциите им по осигуряване на обществения ред.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене