На по чаша ароматен чай с приятели в Благоевград

Немската чаена коледна традиция бе пренесена днес в Благоевград.

По обяд днес в коледната къщичка срещу общината на гражданите и гостите на областния град се предлагаше и дегустираше безплатно четири вида чай. За ужас на съседните „весели къщички”, предлагащи основно вино и скара, а за „предястие” ракия с мезе-туршия.

„Чайната церемония ще бъде един вид „културно кафене”, където всеки може на чаша да се срещне и поговори сък стари приятели, да обсъдят злободневни теми”, така обясни идеята на новата инициатива Десислава Кузманова от отдел „Култура” в община Благоевград. Според нея с чаеното парти ще продължи коледния дух, обзел Благоевград.

„Тук сме, за да стоплим гражданите на Благоевград с качествен и ароматен чай, предлаган на немските коледни пазари, и който тепърва навлиза на българския пазар”, каза Мария Янкова от „Тее тийм”-България. Според нея днешната инициатива пренася немската коледна чаена традиция и в Благоевград.

„Печена ябълка е един много ароматен вид чай, който е с аромат на канела, в „зимна романтика” преобладават червените плодове, билковият чай „ройбус” е силен антиоксидант, и понеже в него няма кофеин, е приемлив за деца и възрастни. За следващия вид чай, който предлагаме днес е много важно водата да не е кипяща, а под 80 градуса е „зеления чай”. Него предлагаме в комбинацията с канела и портокал. За зеления чай е важно както температурата на водата, така и времето на запарка.

Тя трябва да е не повече от 3 минути. Чаените свещи подържат температурата му перфектно между три и четири часа. Плодовете и билките не са чай, за тях е важна по-дългата запарка, която е между 7 и 10 минути”, обясни Янкова.

Според нея за насипния вид чай се берат трите, най-млади листа от върха на клончето, след което се минава през сита, това което остава след четвъртото сито, отива в опакования в пакетчета и най-масов чай.

Чаят е втората най-полезна напитка след водата.Тя е изключително богата на антиоксиданти и има превъзходни вкусови качества, способни да задоволят и най-капризните сетива.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене