Роми превзеха къщата на Ванга!

Ромската махала на македонския град Струмица превзема родната къща на Ванга. Домът на улица „5 ноември“ №67 отдавна е собственост на семейство Пакетови, които купуват имота на брата на пророчицата. Бялата варосана къща със скромен двор няма нищо общо с родното място на Вангелия, която е израснала в кирпичена сграда с дървен покрив.

След като Ванга се омъжва и премества в Петрич, родата й продава дома в Струмица. „Преселихме се тука през 1943 г. Бях дете, на пет години. Първо се нанесохме под наем, а после купихме къщата. Взехме я от брата на Ванга. Беше изградена от дъски, тогава повечето къщи бяха такива. Имаше две стаи, а в едната – огнище. И въпреки че живеехме в нейната къща, никога така и не видях баба Ванга. Всичко, което знам за нея, съм го слушал от други. Казвали са ми, че много пъти е идвала у нас, но никога не съм я виждал. После със сестра си Люба се преселила в България“, разказва сегашният стопанин, твърди ежедневник.

Старата къща е напълно срината, а на нейно място изниква нова двуетажна къща. „Къщата беше с две стаи, не беше голяма. Преди да я разрушим се случваше да идват хора от България да я видят“, обяснява той.

Мястото е само на 10 минути от катедралата „Свети Кирил и Методий“ в старата част на китното градче Струмица. В района красиви сгради от началото на 20 век се редуват с нови модерни кооперации, но скоро целият квартал ще бъде превзет от циганската махала. На метри от дома на Ванга всички къщи са населени от роми с безчет деца, домашни животни и мръсотия, достойна за най-бедняшкия индийски град. Прането на многобройните цигански фамилии се вее свободно, а бездомните кучета лаят по всеки, осмелил се да премине по тесните улички в квартала.

„Доскоро нямаше и помен от циганска махала, ама сега се разрасна неимоверно. Буквално целият хълм на планината Еленица е завзет от тях. Младите македонци бягат на гурбет в чужбина, а тук ромите се множат всяка минута“, разказва шофьорът на такси Горче, като трудно надвиква воя на имама. Наскоро построената джамия е на една ръка разстояние от къщата на Ванга, която в Македония наричат баба Вангя.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене