Кюстендилецът с диплома от Селскостопанския техникум Сашо Кръстев-Яо пише за правителството национална ромска платформа

Кюстендилското неправителствено сдружение „Център за регионално развитие – Рома“ с председател Сашо Кръстев-Яо, подписа договор с Министерски съвет за написването на концепция за рамка за Национална ромска платформа. Договорът е едномесечен и според документа работата по проекта трябва да приключи на 10 декември. Клаузите в контракта предвиждат освен разработването на концепцията от кюстендилеца Яо, но и представянето й на кръгла маса. Това се вижда от публикуваната от МС информация за сключен договор между Сашо Кръстев и дирекция „Административно и правно обслужване“. За писмената си работа Яо, както е известен в Кюстендил, ще получи 4800 лв., а според МС за избора на Кръстев и неправителствената му структура не е имало конкурс, тъй като по закон при суми до 15 000 лв. без ДДС възложителите могат да не обявяват обществена поръчка.

Кюстендилецът е със средно образование, завършил е Селскостопанския  техникум в града. В договора е записано, че „изпълнителят се задължава да не разпространява по никакъв начин и форма информация във връзка с договора“. В началото на седмицата Кръстев не вдигаше телефона си,  за да сподели творческите си планове и работата си по изготвянето на концепцията.

Центърът за регионално развитие „Рома” – Кюстендил е създаден през юли 2008 г. с основна цел – да способства за развитието на младите хора от ромски произход в кв. „Изток” в гр. Кюстендил.

По това време Сашо Кръстев е и председател на читалище “Васил Левски” в ромската махала. Името му влиза в полицейските регистри през 2010 година, когато полицията започва разследване на дейността на 13 неправителствени структури за харченето на 5.5 милиона долара по сигнал на депутата от „Евророма“ Милена Христова. Тя иска да разбере как са похарчени около 5.5 милиона долара, отпуснати на наши фондации от Ромския образователен фонд (РОФ) за десегрегация. През май 2011 година Бойко Борисов от трибуната на парламента отговаря, че по негово нареждане прокуратурите в 11 града са започнали проверки на организациите, усвоили парите, и че са открити редица нарушения – прекомерно харчене за хонорари, заплати и превоз на деца от ромските гета. Въпреки разледването, продължило почти година, обвинения не са повдигнати.

Всъщност и в момента „Център за регионално развитие – Рома“ продължава да вози около 300 ромчета от гетото в Кюстендил в средните училища на града всяка сутрин и да ги връща всяка вечер в кв. „Изток”. Част от парите за тази дейност обаче идват от бюджета на община Кюстендил, която плаща за гориво на автобусите.

Паметливи припомниха, че в деня преди изборите през 2012 г. в кв. „Изток” в Кюстендил са задържани петима роми – братята Орлин и Георги Мирчеви, Сашо Кръстев, Илчо Димитров и Симеон Андонов. В дома на Кръстев са открити 18 000 лв. По това време Орлин Мирчев е сътрудник към местното кметство. Разследването е било за държане на акцизни стоки без бандерол. Обвинения не са били повдигнати.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене