В Oбщина Благоевград се проведе информационен форум „Заедно срещу трафика на хора”

Националната комисия за борба с трафика на хора, Местна комисия за борба с трафика на хора – Благоевград в партньорство с евродепутата Мария Габриел, Община Благоевград и РИО – Благоевград и ученици от Езикова гимназия „Акад. Людмил Стоянов” в Благоевград се включиха във форум „Заедно срещу трафика на хора”. Модераторът на дискусията бе Секретарят на Местната комисия за борба с трафика на хора Любка Митева. Тя представи на учениците експерти в областта на трафик на хората, а именно, делегати от Държавния департамент на САЩ, Ива Куртишева, която е експерт по линия „Трафик на хора” в сектор „Борба с организираната престъпност – Благоевград, Татяна Андонова, зам. – председател на Окръжен съд – Благоевград, както и членове на МКБТХ.

Г-жа Блага Евтимова, сътрудник на ръководителя на българската делегация на групата на ЕНП в Европейския парламент и зам. – председател на групата на ЕНП Мария Габриел, представи видеообръщение към участниците във форума, в което г-жа Габриел засяга въпроса за сексуалните злоупотреби в инернет, също и трафика и насилието върху хората. Тя заяви, че по последни данни жертви са деца между 11 и 16 години, а почти 80% от тях са момичета. „Трафикът на хора и насилието върху жените са две престъпления, които са тясно свързани. 70 процента от трафика на жени е с цел сексуална експлоатация. Трафикът на хора е една от най-тежките форми на насилие срещу жените и момичетата. Бъдете бдителни! Нека забавлението в Интернет не се превръща в заплаха. Уеб сайтовете за запознанства, социалните мрежи, са тези, които се ползват предимно от млади хора и точно там дебнат опасностите. Учете се да разчитате правилно ситуациите, в които сте застрашени от насилие и трафик. Изборът е във вашите ръце. Нека бъде правилният!” призова Мария Габриел.

Студентите от ЮЗУ „Неофит Рилски” Магдалена Фердинандова и Димитър Стойчев представиха късометражен филм по темата, озаглавен „Loverboy”.
„Филмът е насочен към младите хора, към тези, които са в търсене на любовта. Филмът е като учебник, от него сами можете да извлечете поука как може да се спасите от това да станете жертви на трафикантите на хора. Има хора, които ви пазят, но трябва и сами да се пазите.“, сподели в дискусия с учениците Маргарита Фердинандова.

„Когато говорим за трафик на хора, трябва да имаме предвид, че става въпрос не само за насилствено принуждаване, има и такива, които не се самоопределят като жертви на сексуално насилие, доброволно се съгласяват да проституират за един по-луксозен начин на живот и по-различен статус в обществото. От тук нататък за нас става още по-трудно да докажем престъплението. Трафикът на хора не е касае само сексуална експлоатация, жертви на това престъпление са и хора, които са принудително заставени да работят. Именно за това на етапа на превенцията трябва да работим заедно за да можем да предотвратим потенциалното престъпление „Трафик на хора” заяви експертът към „БОП” – Благоевград Ива Куртишева.

По време на форума „Заедно срещу трафика на хора” бяха представени реални случаи от оперативната работа във връзка с трафик на хора с цел сексуална и работна експлоатация. Експертите определят, че именно трафикът на хора е втората по големина престъпна индустрия в света след търговията на наркотици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене