Приеха областната здравна карта на Кюстендил

Снимки: Областна администрация – Кюстендил

В определен от министъра на здравеопазването срок и въз основа на издадена от него заповед Областната администрация в Кюстендил изпрати изготвената областна здравна карта на Кюстендил. Тя беше приета от комисия, председателствана от областния управител Виктор Янев.

Членове на комисията са представители на РЗИ – Кюстендил, РЗК – Кюстендил, Районната колегия на Български лекарски съюз – Кюстендил, Българския лекарски съюз – Кюстендил, Районната колегия на Българския зъболекарски съюз – Кюстендил, Регионална колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи – Кюстендил, организации за защита правата на пациентите и деветте общини в региона.

В няколко работни срещи протекоха дискусии относно състоянието на здравната система, както и за потребностите на населението от здравни услуги в област Кюстендил.

Членовете на комисията обсъдиха първо общата здравно-демографска характеристика на региона, след което състоянието и тенденциите в развитието на системата за здравеопазването в областта.

Беше обсъден и въпросът за състоянието на първичната извънболнична помощ, както и състоянието на специализираната извънболнична помощ.

Разгледаха се няколко варианта на областна здравна карта в частта й относно броя на болничните легла.

Съгласно методиката на Министерството на здравеопазването, броят на активните легла бе завишен с 10%, т.е. от 503 интензивни и активни легла на 553 легла.

Обобщено леглата се гласуваха в този вариант, като се разпределят на легла за активно лечение, интензивни, терапевтични, хирургични, педиатрични и акушеро-гинекологични легла.

Други 416 легла са за дългосрочна грижа /продължително лечение и палиативна грижа/, психиатрични и легла за физиотерапия и рехабилитация. Окончателният брой ще бъде ясен след приемането на Националната здравна карта, която е обобщение от всички изпратени здравни областни карти.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене