ОбС – Сандански удължи сроковете на два проекта след бурни дебати и отрицателен вот на 6-мата съветници от РЗС

На инфарктно извънредно заседание  ОбС – Сандански с 18 гласа „за” и  6 „против“/ групата на РЗС/  гласува   да се   актуализира запис на заповед  за обезпечаване на получен аванс по проект „Сандански – зората на ранното християнство“, одобрен за финансиране  по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013 г.“  До това се стигна след бурни дебати, а водачът на групата на РЗС Яне Янев обоснова отрицателния вот на съветниците си с думите: „Пороците на предишния и настоящия Общински съвет трябва да се спрат. Да се прецизират предложенията и да са юридически издържани. Не подкрепихме предложението, защото съветниците не разполагаме с  необходимата информация за състоянието на проекта. Дадено ни е нещо повърхностно и неясно. Проектът е провален преди години и има тежки проблеми“.

Кметът Кирил Котев се обърна към всички съветници преди гласуването, като посочи, че има риск за проекта „Сандански – зората на ранното християнство” да се провали, ако не се гласува актуализацията.  „Полагаме усилия да влезем в срока – 11 декември тази година, даден от МРРБ. Решил съм да спася проекта. Цялата информация, гарантирам, че ще я получите. Практиката показва, че два пъти е удължаван проектът със запис на заповед. Ако  сега не се направят промени, има риск общината да загуби 6 100 000 лева”, каза кметът Кирил Котев .

След него съветникът от РЗС Яне Янев посочи, че обществото трябва да получава информация в хода на реализирането на всеки проект.  „Дори не е сменена информационната табела на проекта, информацията в нея е неточна и стара. Срокът там е 2014 г., съветниците не знаят кой носи отговорност за това”, каза Янев.

Съветникът Живко Иванов отправи питане защо проектът се води „временно спрян” и ако е на какво основание се иска удължаване на сроковете на записната заповед. Той призова да се спре порочната практика от предишния ОбС, който се бил превърнал в черна кутия.

Горещи страсти се разразиха и при дебата за втория проект, включен във вчерашния дневен ред на сесията, за изменение на Решение №328 от 27 ноември 2014 г. на Общински съвет – Сандански, с искане за анексиране на договор за кредит и удължаване на кредита, предназначен за финансиране и рефинансиране на извършени допустими разходи по „Изграждане на ПСОВ и рехабилитация и разширение на ВиК мрежа на Сандански“ по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“

В залата на кръстосан разпит бяха подложени ръководителят на проекта – експертът Иван Гюров, и юристът Валентина Костадинова.    Ив. Гюров поясни, че от 1 октомври проектът за ВиК мрежата на Сандански по програма на ОЛАФ е приключил. На 17 септември тази година е направен окончателен отчет, на 14-ти, 15-ти и 16-ти  септември е направена проверка от експерти към Министерството на околната среда и водите. Единствената им препоръка е била относно  финансовия контрол, всичко останало било изпълнено. Експертите от МОСВ  са предложили да се удължи срокът до 26 април 2016 г., а ОбС трябва да го одобри. Бюджетът на проекта досега е бил  680 000 лева, сега се иска ново дофинансиране в размер на 400 000 лева, заради исканията да се предвиди и  газификацията за тази час на  града.  В крайна сметка и това предложение  бе приета с мнозинство. Отново с „против” гласуваха съветниците от РЗС.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене