ВИДЕО: Благоевград се поклони пред Никола Вапцаров

Стихове на Никола Вапцаров звучаха днес в Благоевград. Поводът е 106 години от рождението на бележитият български поет.  Въпреки минусовите температури, десетки благоевградчани се поклониха пред поета и творчеството, което ни остави. Директорът на ДТ „Никола Вапцаров“ Петър Кьосев прочете стихотворението „Химн“ посветено на големия град.

Никола Вапцаров е от личностите, изгрели като звезди на небосклона и озарили хоризонта на безсмъртието ни със своята вечна непомръкваща светлина. Роден в Банско, в край на революционни борби, в край на легенди и чист български патриотизъм, Никола Вапцаров от малък е закърмен с потребностите на своята бурна епоха.

Сред безсмъртните произведения на Вапцаров са „Вяра“, „Двубой“, „Пролет“, „История“, „Писмо“, „Борбата е безмилостно жестока“, „Прощално“ и много други.

Цветя пред барелефа на поета днес положиха София Янчева, секретар на Община Благоевград, Асим Адемов, зам.-областен управител, доцент Георги Апостолов, зам.-ректор на ЮЗУ „Неофит Рилски“, директори на културни институции и много граждани.

е79 нюз

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене