Без категория

Националния печат

печат

“Сега”

Половината от българските лекари ще се пенсионират до 10 г.

Проблемите с липсата на кадри в здравеопазването у нас ще станат драматични до 10 г. Половината от действащите лекари дотогава ще излязат в пенсия, а повечето млади планират да се реализират в чужбина. Това показват изследване на Българския лекарски съюз за възрастовите характеристики на медиците и резултатите от допитване сред завършващите как виждат бъдещето си.

Чужденци и завръщащи се българи ще неутрализират емиграцията от 2015 г.

Завръщащите се от чужбина българи и притокът от чужденци ще неутрализират още от 2015 г. емиграцията от страната. Тази оптимистична прогноза прави социалният министър Хасан Адемов в доклада си за демографската политика, приет миналата сряда на оперативно заседание на Министерския съвет.

Ниви и ливади поскъпнали с над 300% за 13 години

Между 2000 и 2013 г. средната цена на земеделската земя у нас се е повишила с 313%, показва анализ на Системата за агропазарна информация (САПИ). В началото на века сделките са били сключвани за средно 137 лв. за декар, а през миналата година средното ниво вече е било 429 лв./дка.

“Стандарт”

БДЖ отряза Ковачки

БДЖ показа червен семафор на Христо Ковачки. От петък на обяд товарните влакове спряха да возят въглищата от мините на бизнесмена, научи „Стандарт“. Причината за крайната мярка са 15 млн. лева задължения към държавния превозвач, от които над 9 млн. лева са просрочени. „Това е първата стъпка. Ако не даде резултат – ще заведем дела и ще блокираме сметките на енергийния бос“, заканват се юристи.

Уволнения заради оградата на границата

Заповеди за уволнения се чакат тази седмица заради строителството на оградата на границата ни с Турция, научи „Стандарт“. Най-вероятно с постовете си ще се разделят няколко души от адмистрациите на военното министерство и МВР, които са пряко ангажирани с възлагането и изпълнението на строежа.

“Монитор”

€2000 за 2 дни лекарски гурбет

Българските лекари могат да изкарат около 2000 евро само за два дни работа в Германия. Това съобщи за „Монитор” д-р Димка Меридонов, създател на платформата Forum der Medizin и сертифициран консултант към немската банка за развитие.

Школата в беден район вдигат заплатите на учителите

Училищата в по-бедните региони на страната да дават по-високи заплати. Това предвижда проект за стратегия за развитие на педагогически кадри на министерството на образованието. Идеята е по този начин да се стимулират педагозите, които работят в малки населени места.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене