Топ Преса представя: Люси Дерменджиева ,член на Microsoft Innovative Educator Expert (MIE Expert) за 2015-2016 г.

люси дерменджиева1Люси Дерменджиева е родена е на 24 януари в град Гоце Делчев. Учител е по информационни технологии в Първо основно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ и се занимава с ученици, проявяващи интерес към работата с компютри. От 1 септември 2008 година е ръководител компютърен кабинет в училището. В ранния си стаж е била начален учител в село Брезница и учител по руски език в с. Мусомища. Има придобита втора, трета, четвърта и пета професионално – квалификационна степен, СУ – ДИУУ София.

През юни Люси Дерменджиева бе избрана за учител на годината от Обществения съвет по образование, а през октомври бе на квалификация в ЦЕРН по програма „Квалификация на педагогическите кадри“ на МОН.

Ето какво заяви Люси Дерменджиева специално за читателите на Топ Преса:

„Всяка година Майкрософт избира експерти от цял свят, които на световна среща споделят модерните си идеи и подходи, провокирани от новите технологии. 

Бях страшно изненадана, когато получих писмото на Майкрософт, с което ме уведомяват и поздравяват, че съм избрана от тях за Microsoft Innovative Educator (МИЕ) Expert за 2015/2016 учебна година. МИЕ е програма на Microsoft, създадена, за да стимулира глобални учители, които използват технологиите. Очаква се те да проправят пътя за ефективното използване на нови разработки за по-добри резултати от обучението. МИЕ експертите работят в тясно сътрудничество с Microsoft за въвеждане на иновациите в образованието.сертификат

Като МИЕ експерт ще имам възможност да се срещна с още 300 учители от 100 страни в света, на среща в Будапеща през месец март. Ще имам възможност да споделя мислите си и опита си за ефективното използване на технологиите в образованието с колеги и политици.

На 1 декември е първата онлайн среща на учителите експерти с представителите на Майкрософт. Тогава ще разберем какви точно са нашите ангажименти, ще имаме възможност да се запознаем, да работим в екип, макар и от разстояние, за да направим обучението на децата по-интересно, по-достъпно и полезно за бъдещото им развитие.

Преподавам ИТ в Първо ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“, град Гоце Делчев от 2008 година. Щастлива съм да имам най-прекрасните ученици, които непрекъснато искат да знаят повече, а това ме провокира непрекъснато да се усъвършенствам. Старая се да предавам знанията си на учениците по забавен и достъпен начин. Например трудният Еxcel за учениците ми вече никак не е труден, а приятен и забавен, тъй като те учат неусетно формули и функции като създават забавни пъзели и ребуси, а не пресмятат складови наличности (както е по учебник). Сама разработих тази методика, която нарекох „Интерактивен ексел“

В лицето на директора на училището ни г-жа Катерина Янева имаме съмишленик и приятел. Разполагаме с най-новите достижения на техниката: Кинект и Xbox, Leap Motion, Multibord. Участваме в състезания и олимпиади по ИТ на регионално и национално ниво и печелим десетки призови места. Ръководството на училището ни подкрепя не само морално, но и финансово обезпечава пътуванията и участията ни в състезания.

Включваме се и в световни инициативи като Часът на кода, Европейска седмица на програмирането, Деня на безопасен интернет. Смятам, че е важно децата от малки да се докоснат до магията на програмирането, защото това е начина да се научат да мислят алгоритмично.

За седми пореден път ще бъдем организатори и домакини на състезание „Творчество, технологии, предприемачество“, със съдействието на Община Гоце Делчев, ЮЗУ и местни фирми, на което ще си дадат среща всички деца с ИТ умения.

През месец юни бях удостоена с наградата „Златен гълъб“ за учител на годината от ОСО Гоце Делчев.

През лятото участвах в конкурс по програма „Развитие на педагогическите кадри“ на МОН за квалификация в най-модерната и голямата лаборатория на света ЦЕРН. Участието ми в тази квалификация бе изключително полезно. Горда съм, че се докоснах до достиженията  на голямата наука, но още повече, че в ЦЕРН работят страхотни млади хора от България.

Искам моите ученици да знаят, че съм им страшно благодарна за ентусиазма, с който работят в часовете по ИТ и извън тях, че се гордея с техните постижения.

Най-новото: преди седмица спечелихме проект по програма „Роботика за България“ иницииран от SAP Labs и вече имаме от тях Лего и игрално поле. Имаме и мисия, която трябва да изпълним заедно с нашето роботче. Утре ще бъде първата среща на желаещите да се включат в отбора по роботика.“

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене