Мариела Китова: Всички лица, на които вследствие на ПТП е причинена лека, средна или тежка телесна повреда, както и близките на загинало лице имат право на обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“

Всички лица, на които вследствие на ПТП е причинена лека, средна или тежка телесна повреда, както и близките на загинало лице имат право на обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“. Това каза Мариела Китова, координатор на сдружение SOS-ПТП.

Тя поясни, че става въпрос за пострадали в катастрофа: пътници, пешеходци, водачи на моторни превозни средства, или пък за роднини на загинали в катастрофа.

Китова уточни, че виновният водач за катастрофата няма право на обезщетение. Тя подчерта, че много хора, след като са пострадали при пътен инцидент, не знаят че имат право на обезщетение и не си търсят правата.

„След настъпването на пътно-транспортно произшествие предстои един дълъг процес, който най-общо има следната последователност: специализирана медицинска помощ – провеждане на лечение, рехабилитация, освидетелстване и други; разследване на причините за ПТП от органите на МВР и Прокуратурата – огледи, скици и снимки на местопроизшествието, разпити на свидетели, експертизи; доказване на причините за настъпването на пътния инцидент – съдебна фаза – при виновно причиняване на телесни повреди може и най-често има съдебен процес, който според българското законодателство се води на три инстанции“, завърши Китова.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене