Ралица Василева – От Разлог до CNN

Известната водеща на CNN Интернешънъл с разложки корен Ралица Васи­лева заминава за Америка преди 24 години. Тя е за­вършила английска гимназия и английска филология в Софийския университет, била е преводач-говорител в английската редакция на националното радио, а по-късно и в националната телевизия. В първите годи­ни на прехода у нас тя беше сред най-популярните воде­щи на новините в БНТ. През 2001 г. Ралица Василева е удостоена с почетната сте­пен „Доктор хонорис кауза“ за приноса й към журна­листиката от Американския университет в Благоевград.

След специализация в CNN, от телевизионната компания на Тед Търнър й предлагат постоянна рабо­та. Оттогава е в Атланта – отначало води предаването „Световен репортаж“, в кое­то се излъчват материали на различни световни теле­визии, а след това е водещ на World News в CNN.

Отразява конфликтите в бивша Югославия, Близ­кия изток, както и прехода в Русия към демокрация и мирното споразумение в Се­верна Ирландия. Ралица Ва­силева е отразявала за CNN кризата с оръжейните ин­спекции на ООН в Ирак, атен­татите от 11 -ти септември в САЩ, войната срещу терори­зма и военната офанзива в Афганистан. Интервюирала е много видни световни лидери като бившите държав­ни секретари на САЩ Хенри Кисинджър и Мадлин Ол- брайт, бившия президент на Пакистан Первез Мушараф, бившия съветски лидер Ми­хаил Горбачов, премиера на Израел Бенямин Нетаняху, главния палестински прего­варящ Саеб Еракат, бившия президент на Нигерия Олусегун Обасаньо, бившия пре­зидент на България Петър Стоянов и бизнес предприе­мачите Тед Търнър и Ричард Брансън.

„Първоначално ми беше много трудно. Отидох сама с дете на 7 години и с 20 долара в джоба. Но знаех, че CNN са сериозна ком­пания и не става дума за авантюра. Трябваше да на­уча обаче системата от А и Б – дори не знаех кой теле­фон е за Бърза помощ, ако нещо се случи, какво е тях­ното здравеопазване, об­разование и т. н. За първи път трябваше да планирам и определям живота си – включително да започна да събирам пари и за пенсията си. А идвах от държава, в която 45 години всичко се решаваше от някой друг”, разправя популярната ни сънародничка, чийто син днес е мъж за женене – на 31 г., сгоден за американка.

В интервю преди години Ралица Василева споделя, че баба й е от Разлог и от нея е наследила страстта си към планинарството. Сама­та тя много обича да прави преходи ‘със сина си в Рила и Пирин планина.

Само преди дни журналистката се трогва до сълзи от историите на писателката Бойка Асиова за разви­тието на Разлог. Водещата остава силно впечатлена от изложба на фо­тоси, сред които и сватбена снимка на нейните баба и дядо. С треперещ от вълнение глас директно в ефир Ралица Василева разказва:

„Никога не съм виждала дядо си Никола. Слушала съм само за него от своя­та баба Надежда. Знам, че дядо е бил учител и ръко­водител на духовия оркес­тър в Разлог. Баба също е била учителка, най-ранните ми спомени от детството са свързани с нея. Тя ме гле­даше, докато станах първи клас. Баба живя до 90-годишна възраст, на 88 годи­ни вече не можеше да ходи, тогава си измисли прозор­че, от което да наблюдава минаващите хора, и така си приказваше с тях.

Малко преди да си отиде от този свят, я попитах каква е тайната на ней­ното дълголетие, а баба простичко ми каза – Никога не съм завиждала на хората, било ми е трудно, но винаги съм мислила пози­тивно. Човешкият дух е несломим, чо­век никога не тряб­ва да се предава. Баба много обичаше хората, както и да говори с тях. Това съм наследила от нея, общу­вам с всички леко и спокой­но точно като баба“, разказа още Ралица Василева.

Като потвърждение на нейните думи писателката Бойка Асиова също заявява, че Надежда и Никола Стой­чеви са направили изключително много за разцвета на Разлог. Тя ги определя като едни от най-големите светила на града през годи­ните.

В края на 2014 г. Ралица е съкратена от Си Ен Ен, но не остава дълго без работа. Менторката й в журналис­тическата професия Нери Терзиева отново й подава ръка – взима я на работа в телевизията си ВИТ. Кана­лът се излъчва за българи­те в Америка и емисиите се подготвят на две места – в София и в САЩ. Ралица е водеща на новините и сту­диото, в което я снимат се

намира в града на Ал Бънди и Ал Капоне.

Допреди няколко годи­ни Василева бе постоянно присъствие в ефира на Си Ен Ен. После започва да се вясва на екран от дъжд на вятър и то само за крат­ки емисии. Накрая идва и най-неприятното за нея – известието от шефовете, че договорът й няма да бъде подновен. Така след 23 го­дини в най-популярния но­винарски канал журналист­ката изведнъж остава без заплата и без перспективи.

(Продължава в следващия брой на в-к Топ ПРЕСА!)

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене