Изложба „Стари занаяти“ откриха в Раждавица

Водеща организация: Регионална Занаятчийска Камара – Кюстендил, Р. България

Партньори: Читалище „Светлина 1913” – с. Раждавица, Р. България

Културен Център – Сурдулица, Р. Сърбия

Изложба „Стари занаяти“ и финална пресконференция в сградата на НЧ“Светлина 1913“ – село Раждавица

На 20.11.2015 г. в НЧ „Светлина“ в село Раждавица беше открита изложба „Стари занаяти“. Изложбата се реализира по проект „Възродените традиции на Краище – фактор за устойчиво икономическо развитие”, № 2007CB16IPO006-2011-2-214, финансиран по ТГС България – Сърбия.

Експозицията е резултат от дейностите по едногодишния проект по издирване издирване, описване и демонстрация на стари и автентични занаяти от регион Краище. В изложбата са показани занаятите грънчарство, резбарство, кошничарство, тъкачество и процеса на производството и обработка на конопеното влакно и изделия от коноп.

Преработката на конопа е била традиционна за региона и във всяка стара къща са запазени уреди за неговата обработка. Всеки посетител може да разгледа автентичните уреди и да се опита сам да изработи грънчарско изделие, дърворезба на автентичният трезгях или да преде вълна или конопено влакно с автентична хурка.

На пресконференцията ръководителят на проекта Даниела Стоянова представи извършените дейности по проекта и изрази задоволство от постигнатите резултати. Основната цел на проекта е да съхрани, популяризира и развие местните народни изкуства и занаяти като част от културното наследство чрез разширяване, обогатяване, промотиране на  дейностите в традиционните фестивали в трансграничния регион.

От своя страна Сузана Алексич потвърди постигнатите резултати от сръбска страна и изрази ползотворното сътрудничество между партньорите по проекта да продължи.

Проектни резултати: Повишаване знанията за двете култури и традиции, фолклор, занаяти и други автентични ценности за трансграничния регион. Популяризиране на двата региона като привлекателни туристически дестинации  извън границите на двете държави.

 

Тази публикация е изготвена с подкрепата на ЕС чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Сърбия, CCI № 2007CB16IPO006. Съдържанието на публикацията  е отговорност на НЧ“Светлина 1913“ и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на ЕС или на Управляващия орган на Програмата

Този проект се съфинансира от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество по ИПП България – Сърбия, CCI № 2007CB16IPO006

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене