ВИДЕО: Ученици от НПГ в Гоце Делчев отбелязаха Световната седмица на предприемачеството

В Неврокопска професионална гимназия „Димитър Талев“ в Гоце Делчев се проведе открита иновационна практика на тема „Междупредметна връзка на специалностите: Организиране на туризма и свободното време, Оперативно счетоводство и Малък и среден бизнес“.
Откритата иновационна практика е част от сериите инициативи на „Джуниър Ачийвмънт – България“ в рамките на Световната седмица на предприемачите. Събитието се организира от преподавателите в професионално направление Икономика и Туризъм и учениците от съответните специалности. Целта е да се вдъхновят младите хора да изследват потенциала си и да се развиват чрез иновации, въображение и творческа мисъл; да се насърчат предприемаческите умения, като мечтите се превръщат в реални проекти.
В иновационната практика участващите ученици бяха разделени на случаен принцип в отбори, като всеки отбор имаше свой ментор. Това бяха представители на Бизнес инкубатор гр. Гоце Делчев – Росица Джамбазова, Екатерина Попова, Снежана Джугданова, Тома Мачев и представител на местния бизнес – Таня Ежкова.
В рамките на един час учениците трябваше да работят по казуса да се генерира бизнес идея, която едновременно да е насочена към туризма и към обслужване на населението. Да се приготвят и аранжират готовите кулинарни идеи, само от продуктите в получената така наречена „хранителна кошница“, да се изготви калкулация и цена на хранителните продукти. За реализиране на бизнес идеята да се създаде малко предприятие в регион Гоце Делчев със съответното наименование, правна форма, лого и слоган.
Екипите бяха оценявани по скалата от 100 точки, съответстващи на следните критерии: иновативност на бизнес идеята, хранителен продукт и аранжиране, калкулация и цена на продукта, реалистичност в т.ч. потребност от капитал – видове инвестиционни и оперативни разходи – стартови разходи, маркетинг и реклама, предприятие – правна форма, лого, слоган, очаквани ползи от реализиране на бизнес идеята, презентиране на екипа.
На иновационния лагер присъстваха и гости от подобна гимназия в гр. Разлог, които изказаха възхищението си от бизнес идеите на учениците от НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев.
Всички участници в проявата получиха специален сертификат за участие в инициативата, посветена на Световната седмица на предприемачеството.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене