Благоевград се включва в НОЩ НА ТЕАТРИТЕ

Нощ на театрите ще се проведе в Благоевград на 21- ви ноември. Инициативата е част „Европейска нощ на театъра“, която вече 5 години се случва в няколко европейски страни. Началото на програмата в Благоевград ще бъде поставено от 10:30 часа в събота с откриване на театрално ателие „Малка нощ“. В Драматичен театър „Никола Вапцаров“ малчугани ще могат да се включат в изработване на декори, костюми и реквизит, както и да учат текстове и да репетират. В 11:30 часа на Голяма сцена ще бъде представена музикалната приказка „Принцесата и свинарят“. Програмата ще продължи с представлението „Кастинг“ по Ал. Галин на студенти от „Факултета по изкуства“ при ЮЗУ „Неофит Рилски“. В 19:00 часа жителите и гостите на Благоевград ще имат възможност да гледат „Женско царство“ по Стефан Костов, а от 21:00 часа актьорите Игор Дамянов и Иван Тодоров ще представят„Умирай лесно”.

Зад идеята НОЩ НА ТЕАТРИТЕ стои Елеонора Роси (Франция), но пилотно проектът стартира през 2008 г. в Хърватска – иницииран от Детски театър Добрава (Children’s Theatre Dubrava) и Театър Шибеник (Šibenik Theatre). Форматът събира хиляди почитатели и зрители. Само година по-късно се превръща в национално събитие, в което участват почти всички значими хърватски театри и театрални трупи. Поетапно към инициативата се включват Босна и Херцеговина, Черна гора, Словакия, Австрия, Словения, Германия, Испания и за първи път тази година България, Белгия и Чехия.

Европейска Нощ на театрите е платформа, която обединява всички имащи отношение към театъра и сцената за създаване и показване на качествено театрално изкуство, без граници, езикови, религиозни или етнически бариери.
Мисията на Европейската Нощ на театрите е да показва и промотира професионалната и аматьорската театрална креативност чрез показване на техните продукции, да разшири театралната мрежа на всички заети в сферата чрез обмен на идеи и опит, да провокира настоящата публика, но и да привлича нова и образована млада такава.

Концепцията на „Нощ на театрите“ е да направи публиката и театъра по-близки, да покаже на хората какво се случва зад и на сцената, в гримьорните и коридорите, да покаже живота на и в театъра, да разкаже за интересните случки на всички, които са част от него, да накара посетителите да усетят едно по-различно „посещение“ на театър. За няколко часа градът да стане една голяма театрална сцена, като предложи едно ново изживяване и възможност зрителите да бъдат и участници в „нощния“ живот на театъра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене