Банскалия „изгърмя“ с положителна допинг проба

Сребърният медалист от последното световно първенство по канадска борба в Малайзия Георги Цветков е дал положителна допинг проба. Това обяви Световната антидопингова асоциация, след резултатите от пробите на състезателите, които са се явили на допинг контрол, след състезанието. По регламент двама от призовата тройка във всяка категория минават през допинг контрол, след приключване на схватките.

Между деветимата хванати с допинг е и банскалията Георги Цветков. Той спечели сребърен медал в тежката категория над 110 кг. като загуби финалната среща от представителя на Грузия. Веднага след финалната среща Георги е привикан да даде допинг проба. В урината на банскалията е намерена забранено вещество, което според Цветков е попаднало в хранителните добавки, които е взимал. И тук подобно на други случаи положителната допинг проба е от замърсени добавки. Цветков има шанс да докаже невинността си, но само ако приложи опаковки от добавките които е ползвал.

Един от основните рискови фактори при хранителните добавки, наред с положителните допинг проби от замърсени добавки е фактът, че голяма част от спортистите ги употребяват без познания за страничните ефекти и препоръчителните за прием количества. На фона на големия пазар на хранителните добавки, много тънка е границата между препоръчителната употреба и злоупотребата. Повечето от добавките не са забранени от “Списъка”. Ако Георги не успее да се защити, наказанието за него е лишаване от състезателни права за 4 години, което ще сложи край на състезателната му кариера. В момента банскалията е без конкуренция у нас в тежка категория и едни от титулярите в националния отбор. Той е европейски шампион и сребърен медалист от световно първенство.

Лъчо Петров/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене