Днес е Световният ден на тоалетната

Човек прекарва средно около три години от живота си в санитарното помещение

19 ноември е световният ден на тоалетната. Освен това, има и Световна тоалетна организация, която се бори за нормални хигиенни условия на хората.

Денят се чества от 19 ноември 2002 г. съгласно решение, взето на Първата международна конференция на Световната организация на тоалетните в Сингапур. Липсата на канализация и водоснабдяване в света са причина за загубването на много повече животи, отколкото всички войни през XX в., сочат данните на световната организация.

Според тях повече от 80% от канализацията на развиващите се страни се влива без пречистване в езерата, реките и бреговите зони.
В момента човек прекарва средно около три години от живота си в санитарното помещение, което отрежда на тоалетната важно място в живота ни.

Близо 2,5 млрд. души по света обаче нямат достъп до елементарни санитарно-хигиенни условия. Заради липсата на канализация тези хора рискуват здравето си, а всяка година 1,8 млн., предимно деца, губят живота си – по данни на световната организация.
Липсата на хигиена и санитарни условия е най-големият причинител на зарази в световен план, коментират експертите./РЕГИОНА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене