ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ: Нов опит за вандалство над гроба на митрополит Макарий в Гоце Делчев

Наблюдателни неврокопчани сигнализираха тази сутрин, че липсва хоризонталния елемент от кръста на вратата от металната ограда на гроба на митрополит Макарий. Преди няколко години оградата беше сериозно повредена. Отмъкнати бяха незначителен брой елементи (най-вероятно за скрап) но все още личат следите от опит за цялостно демонтиране на металната конструкцията. Днешната липса на незначителния по размери елемент подсказва, че оградата не е забравена от вандалите и най-вероятно и преди години, и сега нещо е сплашило крадците в последния момент.
Архимандрит Макарий е избран за Неврокопски митрополит на 21 юни 1915 г. На 17 април 1916 г. в столичния храм „Св. Неделя” той е хиротонисан за Неврокопски митрополит. За кратко време, благодарение на високопреосвещения митрополит Макарий и многото интелигентни и високообразовани духовници, които той ръкополага, Неврокопска епархия достига до своя разцвет на духовен живот и уредба. Митрополит Макарий почива на 58 години на 7 юни 1934 г. в София, оставяйки след себе си светла диря с доброплодните си дела. Погребан е до неврокопския катедрален храм „Св.Св. Кирил и Методий”.
На въпроса дали църквата планува ремонт на оградата на гроба на достойния владика, отговори отец Стефан: „Да, разбира се! Но сега имаме много по-неотложни задачи по ремонта на храма“. Ремонтът се проточи повече от десетилетие, а гробът на един достоен митрополит тъне в забвение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене