Отхвърлиха почти всички искания по жалбата на РЗС за касиране на изборите в Сандански

Административен съд – Благоевград отхвърли почти всички доказателствени искания по жалбата на лидера на РЗС Яне Янев за касиране на вота за кмет в община Сандански.

„Считам, че съдът, в съответствие със закона, процедира абсолютно законосъобразно. Нито едно от исканията на г-н Яне Янев не се подкрепи от допустимите със закона доказателствени средства. Очакваме, че съдът окончателно ще отхвърли жалбата на г-н Яне Янев и на г-н Иван Подолински като представител на ПП РЗС, тъй като няма такива нарушения, които да са съществени и които да влияят върху крайния изборен резултат в Сандански“, каза за Радио Благоевград адвокат Елена Попова, председател на ОИК- Сандански.

„Изборите в Сандански са грубо фалшифицирани, а нарушенията, които са приложени в жалбата са видими и ако сме правова държава е редно изборите да бъдат касирани“, заяви след заседанието лидерът на РЗС Яне Янев. Той добави, че ако жалбата за касиране на изборите в Сандански не бъде удовлетворена, ще избухне социално напрежение.

Първоначално съдията отхвърли искането на жалбоподателя за разпит на 10 свидетели, но по-късно магистрат Шекерлийски поиска от адвоката на Янев – Емил Василев, да представи до сряда на обяд имената на свидетелите и какви обстоятелства от изборния процес ще разкрият.

Янев изрази надежда, че съдът ще вземе безпристрастно решение, което няма да е провокирано от политически натиск.

„Имаме абсурден рекорден брой недействителни бюлетини за кмет на община и за общински съветници – общо 3873 бр., което представлява 20% от вота на санданчани. Ние ще отстояваме до край и ще направим всичко възможно избирателното право на българските гласоподаватели да бъде защитено“, каза още Янев.

Съдия Иван Шекерлийски насрочи следващото заседание за 20 ноември от 13.30 часа.

Припомняме, че лидерът на РЗС получи 539 гласа по-малко от досегашния кмет Андон Тотев и не можа да отиде на балотаж.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене