Инициатива на община Сатовча

Рециклиране на батерии! Ползи и вреди от тях!

Вероятно много хора не знаят, че един от най-страшни­те замърсители на околната среда са батериите, които из­хвърляме в кофата за боклук.

Днес те са навсякъде, включително и на места, където не всеки се замисля, че са поставени – от стенния часовник и дистанционното на телевизора, до мобилния телефон и преносимия компютър. Все по-нарастващата им употреба генерира огромно количество тежки и опасни химикали, които чрез боклука попадат в почвите и способстват за не­предсказуеми последици в бъдещето.

Къде да изхвърлим старите батерии…

Батериите са неразделна част от нашето всекидневие. Повечето от тях съдържат теж­ки метали като живак, кадмий, олово, цинк и никел, вредни за околната среда и човека.

Нашата цел е повишаването на общественото съзнание по проблемите на управле­нието на негодни за употреба батерии и акумулатори и привличането на потребители­те за участие в изгражданите от организацията схеми за събиране.

Създавайки оптимална логистична схема за събиране на негодни за употреба бате­рии и акумулатори Общинска администрация Сатовча съвместно с „ НУБА РЕЦИКЛИ­РАНЕ” Ад разполага поетапно контейнери за разделно събиране на старите батерии и акумулатори в част от населените места на територията на общината. Такива контей­нери вече има в училищата в селата: с. Сатовча – 2 бр.; с. Кочан – 2 бр.; с. Вълкосел – 2 бр.; с. Слащен – 1 бр.; с. Плетена – 1 бр.; с. Ваклиново – 1 бр.; с. Годешево -1 бр.

Предстои поставянето на контейнери и в по-големите търговски обекти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене