Бюлетини без печати, кръстчета вместо хиксове на вота за общински съветници в 2 петрички секции!

Адвокатите поискаха математическа експертиза заради разлика от 835 гласа, съдията отказа с мотива, че това са сметки за 4-ти клас

33

Няколко спорни бюлетини бяха открити при ръчното преброяване на вота за общински съветници в Петрич, което бе извършено в Административен съд – Благоевград. Съдия Илонка Рашкова допусна броене на действителните бюлетини само в СИК № 71 в село Долна Крушица и СИК №33 в училище „Никола Вапцаров“.

По искане на адвокатите Атанаска Богоева, Ася Гебова и Петя Хантова, представляващи жалбоподателите от МК „Роден край“, МК „Народен съюз“, Коалиция „Реформаторски блок“, АБВ и БНД, бяха отделени бюлетини, които са съмнителни. Две от тях бяха само с 1 печат, върху една липсваше текст и не ставаше ясно от коя секция е, а при останалите имаше удебелен знак „Х” или пък беше положен като „кръст” или знак „+“.

Адвокат Петя Хантова поиска да бъде изискан протоколът от административно дело № 797 за избора на кмет в село Долна Крушица, на което тя е представлява жалбоподателите, тъй като има разминаване в броя на бюлетините. Тя поиска да бъде призован като свидетел член на СИК в село Кърналово, който да обясни, че председателката е взела двата печата и напуснала секцията за повече от час.

Съдията отхвърли направените доказателствени искания. Последва нов ход на адвокатите, които посочиха, че има разлика от 835 гласа между броя на отчетените преференции и общия брой гласове за общински съветници, което надхвърля квотата от 831 гласа за 1 мандат.

Поради тази причина бе поискана съдебно-математическа експертиза, но и това искане бе отхвърлено от съдия Илонка Рашкова с мотива, че не е нужно вещо лице, тъй като това са аритметически сметки за 4-ти клас.

При това положение адвокатите решиха, че е безсмислено да правят повече искания и делото приключи. Те заявиха, че вотът за общински съветници трябва да бъде обявен за недействителен заради многобройните нарушения, които ще опишат подробно в писмените си защити. Съдия Илонка Рашкова ще се произнесе с решение в законовия срок.

На 16-и ноември предстои разглеждане на делото по жалбата на Вельо Илиев, който оспорва резултатите от втория тур за кмет в община Петрич, който спечели Димитър Бръчков.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене