Взеха ски център „Картала“ от Илия Ризов

Очаквано, след големите финансови проблеми на благоевградския бизнесмен Илия Ризов, от няколко дни любимият на почитателите на ски-спорта зимен център „Картала“  над Благоевград бе отдаден на друг собственик, който да го стопанисва. По непотвърдена информация, новите наематели на ски-центъра са трима, като един от тях е кандидатът за общински съветник от коалиция „Заедно за Благоевград“ Васил Димитров, който беше на десето място в листатата, водена от настоящия председател Радослав Тасков.

Ски курортът всъщност е собственост на известна банка, който го отдава под наем за срок от две години.

През годините „Картала“ стана сериозно посещавана дестинация най-вече заради достъпните си цени на дневни карти, както и разнообразието на голямата ски писта. За курорта се чуваха какви ли не слухове и намерения, които включваха направата на нови писти под връх „Исмаилица“, където се намира и последната станция на прословутия кабинков лифт, на който бившият премиер Сергей Станишев „увисна“ при официалното му пускане в употреба.

Местността „Бодрост“, „Добро Поле“, „Септемврийче“, както и самата ски-писта винаги са били обект на интерес за потенциални инвеститори, но развитие към по-модерни условия имаше единствено при направата на въпросния лифт, който реално е втора употреба от Швейцария. Към днешната дата липсват оръдия за изкуствен сняг и прилежащите към него съоръжения и водоеми. През годините са се спрягали десетки имена като евентуални купувачи, почвайки от японски инвеститори, минавайки през покойния Емил Кюлев, Цветелина Бориславова, Валентин Златев и др. От самото му съществувание, вече бившият стопанин Илия Ризов поддържаше някакво ниво, което задоволяваше непретенциозните, в което се криеше и чара на самия курорт. Все още не е ясно какви са намеренията на новите собственици, като се очаква те да ги обявят в близките дни.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене