Оцелелият в катастрофата в Яхиново Милчо Паликарски отключи черквата „Св. Богородица” и запали кандилата, майката Елизабета: Детето ми излезе от комата навръх молебена с чудотворната икона на Божията майка в Дупница

Пенсионерките Венета Пръчкова и Мария Петрова дариха 100 питки и халва за курбан по случай деня на св. Мина

16-годишният Милчо Паликарски, който в началото на м. май бе тежко ранен в кървавата катастрофа край с. Яхиново, запали кандилата на черквата „Покров на св. Богородица” (известна като „Св. Богородица”) в Дупница, където вчера бе честван денят на св. Мина.

248-01-01 ULI-1 Eлизабета Паликарска

„Милчо Паликарски, който преди няколко месеца пострада при катастрофата в Яхиново, отключи черквата и запали 17 кандила, 12 от които празнични. Момчето дойде с баща си, след което отиде на училище в Гимназия „Христо Ботев”. Пред нас сподели, че е благодарен на Бога за своето спасение и закачи над иконата на св. Мина красивия венец, който ни подариха за празника от катедралния храм „Св. Георги Победоносец”, разказа касиерката в църквата Емилия Христова.

248-01-01 ИКОНАТА И МАКСИМ P1340339

Екип на „Вяра” разговаря с родителите на Милчо, които заедно с момчето сега живеят в с. Червен брег. За да се отърси от ужасните спомени, Милчо и семейството му се преместили от Яхиново в дома на дядо му по майчина линия в съседното село – Милчо Милушов. „През цялото време вярвах, че Бог помага на детето ми. Той също винаги си е вярвал.

248-01-01 ULi-1-свещопродавачките

Докато беше в кома, когато влизах при него, винаги му казвах да се моли на Бог и че той ще му помогне и Бог наистина чу молитвите на всички нас. Не само ние, целият град се моли за Милчо, което е огромна сила. В гимназията беше отслужен молебен. Хора, приятели, роднини в други страни, всички бяха съпричастни и аз усещах тази сила, тази положителна енергия. Благодарение на тази положителна енергия през цялото време си бях супер спокойна и сигурна.

248-01-01 ULi-1 - Юлияна

Докато синът ми беше в болницата, ние абсолютно всеки ден ходехме в руската черква, пишехме си там молитва и с една лекота преживях това нещо. Имах много, много силна вяра, за секунда не съм се поколебала, че ще се спаси и ще се оправи и, слава на Бога, стана така”, разказа майката на Милчо Елизабета Паликарска, която е учителка по английски език в Гимназия „Христо Ботев” в Дупница. Тя припомни, че две седмици след катастрофата Милчо бе в кома. Момчето излязло от това състояние по време на гостуването на чудотворната икона на света Богородица в Дупница. „Той проговори, когато отец Максим от Видин донесе в Дупница чудотворната икона на света Богородица. Имало е молебен в центъра на града и той излезе от комата в този момент. Ние се чухме с отец Максим точно тогава. Максим беше сънувал сън за Милчо и в негова чест донесе тази икона. Това, че той се събуди и проговори точно в момента на молебена пред чудотворната икона, за мен не е случайност. Призовавам всички да вярват в Бог”, каза майката на десетокласника. Тя сподели още, че момчето вече се чувства по-добре. „Безкрайно много благодаря на колегите в гимназията, както и на съучениците на Милчо, на всички, които събираха средства за лечението му. Страшна подкрепа ни оказаха – и финансова, и всякаква”, добави Елизабета Паликарска. Бащата на Милчо посочи, че семейството иска да му спести негативните спомени от трагичния инцидент, при който двамата приятели на Милчо – 15-годишният Илиян Гущеров и 17-годишният Иво Йотов, бяха убити на тротоара от ударилия се в електрически стълб автомобил. „Искаме да забравим всичко, което ни сполетя. Много изстрадахме, но такава ни била съдбата”, през сълзи отрони дядото Милчо Милушов.

Сух курбан – питка с халва, раздадоха традиционно по случай големия християнски празник в храма „Покров на св. Богородица”, в който има параклис „Св. Мина”. „Хлебчетата и халвата бяха закупени от две вярващи жени, които са пенсионерки. Това са бившата учителка по математика в с. Крайници Венета Пръчкова и бившата служителка в ХФК Мария Петрова. Венета даде курбан за здраве и преуспяване на семейството на сина й Атанас, който има частен бизнес. За него бе отслужено и петохлебие. Мария нарече дарението за здравето на децата си, пръснали се извън града и в чужбина. Раздадохме около 100 питки с халва. Черквата днес беше отворена много рано – в 6,30 часа. От сутринта посрещаме хората. Свещопродавачките Славянка Георгиева и Лидия Димова, както и другите служители, са обслужили над 70 души, дошли на литургията, която отслужиха свещениците Илия Дичев и Костадин Бошняков”, допълни Христова. Край иконата на св. Мина вчера постоянно имаше хора, голяма част от които млади. Сред дошлите да се поклонят бе младата майка Юлияна Грънчарова, която бе взела със себе си дъщеричката си Джулия, на 1 г. и 10 месеца.

 

Снимките:

1  Милчо Паликарски

2  Елизабета Паликарска

3 Йеромонах Максим с чудотворната икона в храма „Св. Георги Победоносец” в Дупница.

4  Свещопродавачките Славянка Георгиева и Лидия Димова и редовната посетителка на черквата Цветанка Ангелова пред украсената икона на св. Мина.

5  Юлияна Грънчарова и дъщеричката й Джулия на касата за свещи

viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене