Горя производствената база на „Съни тера-2007“ край Симитли

5-има работници от цех за пелети край Симитли преживяха огнено премеждие и се отърваха като по чудо невредими. Инцидентът стана в производствената база на фирма „Съни тера-2007” АД, собственост на бизнесмените Атанас Пашалиев и Кирил Анзов. Малко преди 4 часа работниците видели, че от средния филтър излизат пламъци. Началникът на смяната Йордан Делисъбев веднага се втурнал да включи пожароизвестителната система на филтъра. Малко преди работниците да напуснат сградата, се чул гръм, разнесла се топла вълна и покривът се срутил. Петимата работници успели да се спасят без наранявания и се изтеглили на безопасно място.

Началникът на смяната подал сигнал на телефон 112 за пожара, който вече обхванал цеха. Един от първите, който се отзовал се на място, бил дежурният полицай от ПУ- Симитли Томчо Моралиев. Малко след това дошли две пожарни коли от Благоевград начело с шефа на пожарната Боян Кондуров, които започнали да гасят горящия цех. За ситуацията е известен и директорът на РД „Пожарна безопасност и защита на населението” инж. Георги Пармаков, който също пристигнал на място. Пламъците са потушени за около 2 часа, сградата е спасена, но има значителни щети по машините и част от елинсталацията.

Причината за пожара се изяснява, но най-вероятно става въпрос за неизправност във филтъра. Вътре в цеха се е развила адска топлина, след като пожарогасителите в цеха са намерени разцепени. Най-вероятно гърмежът, който се е чул като при взрив, е бил от тях.

На местопроизшествието вчера са пристигнали единият от шефовете на дружеството Атанас Пашалиев и изпълнителният директор Гергана Балева. Другият съдружник – Кирил Анзов, е в едноседмична командировка в Русия.

Екип на вестник „Струма“ вчера отиде на място в цеха, който се намира в местността Орловец в землището на село Черниче, община Симитли. Производствената база се охранява от „Алфа секюрити” и още на портала пазачът заяви, че това е частен обект и достъпът за външни лица е забранен. Работниците, които видяхме да излизат от цеха, побързаха да се качат в колите си и отказаха коментар. След овладяване на пожара работният процес е възстановен. Бизнес ортаците Атанас Пашалиев и Кирил Анзов са земляци от Гоце Делчев и инвестират в различни сектори. Цехът за пелети, където преди години беше миньорската база, първоначално е бил производствена база за тухли. Бизнес тандемът е собственик на боулинг „Корона“ в Благоевград.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене