Д-р Пандев иска съветническото място на Милан Богдански заради подкрепата на Радослав Тасков

Емил Костадинов: Не от Милан трябва да се търси отговорност за лошия резултат на изборите, а от г-н Пандев, който уж е в оставка, пък не е

 

 

Лов на вещици се е развихрил в общинската организация на БСП буквално още в деня след избора на Радослав Тасков за председател на новия ОбС миналия четвъртък, пише вестник „Струма“ в днешния си брой. Нароченият за изкупителна жертва на едни от най-слабите за БСП общински избори в Благоевград е не кой да е, а точно кандидатът за кмет на червените Милан Богдански. Той е обвинен от ИБ на БСП с председател д-р Владимир Пандев, че е гласувал на първата сесия не за определения от левицата червен кандидат за ОбС председател Гергана Янчева, а за конкурента от „Заедно за Благоевград – ЕНП и КБ“ Радослав Тасков.

Факт е, че при обявяване на гласовете за Тасков бяха гласували 25 души, докато за Янчева само двама, при положение, че червените съветници са трима – тя, Милан Богдански и Антон Асийски. Богдански е бил привикан за обяснение от ръководството на партията, пред което е признал, че не е подкрепил кандидатурата на Янчева, но не бил гласувал и за Тасков, а е пуснал празна бюлетина. По този начин той изразил несъгласието си с решението на ИБ, което ден преди учредителната сесия на новия ОбС изненадващо е номинирал за общински председател не Богдански, който бе кандидат за кмет и водач на листата за съветници, а Янчева. Това той го е приел като вот на недоверие спрямо себе си, с което не бил съгласен.

Заради това негово действие сред активисти на БСП вече витаят настроения да бъде приканен да се оттегли въобще от съветническото място в местния парламент. Всъщност в раздираната от вътрешни конфликти БСП има два прочита на случилото се. Единият е, че това е отмъщение на д-р Владимир Пандев задето загуби от Богдански партийната номинация за кандидат кмет преди изборите, вследствие на което импулсивно подаде оставка, но после размисли. Под негово влияние бюрото е номинирало юрист Гергана Янчева за поста, вместо Богдански, а и третият вариант да се заложи на младия Антон Асийски не бил удачен, защото той е за първи път в ОбС и няма нужния опит.

На другия полюс е тълкуването на ситуацията от т.нар. кръг на Емил Костадинов, който наложи Богдански като кандидат за кмет на БСП. Оттам приемат с разбиране обяснението му за пуснатата празна бюлетина, като протестен акт срещу пренебрегването му за председателското място от собствената му партия.

„Цялата атака срещу Милан е от един човек, който е с изгубена политическа самоличност, като акт на отмъщение и деструкция, целяща да отдалечат вниманието от факта, че като общински председател не помогна с нищо на тези избори. Целият август не се появи, включи се в кампанията чак втората половина на септември, и то чисто формално. Затова няма право сега да търси сметка от хора, които въпреки лошия резултат положиха големи усилия на тези избори, и такъв човек е точно Милан Богдански. Факт е, че в сравнение с 2011 г., когато за БСП в общината имахме над 4500 гласа, сега сме се сринали до малко над 2000 гласа и имаме само трима съветници. затова сметка не от Богдански трябва да се търси, защото той сам си направи кампанията без никаква помощ от председателя, а от г-н Пандев, който уж е в оставка, пък не е. Какъв е всъщност?“, попита риторично бившият депутат от БСП Емил Костадинов.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене