Ексклузивно! След края на изборите – Георги Андонов продължава с каузите си в парламента! ВИЖТЕ!

Георги Андонов, депутат от ГЕРБ

– Г-н Андонов, не е ли много екзотична идеята ви да се даде право на глас и на 16-годишните?

– Бих казал, че е провокативна. Тази идея съм я коментирал както с колеги от моята парламентарна група, така и с колеги от опозицията. И само ще отбележа, че без значение от партийната принадлежност, много народни представители смятат, че темата трябва да мине през обществен дебат и да бъде направена поправката в изборните правила. Има активност сред младите по важни и обществени теми. И не съм съгласен, че 16-годишните не са подготвени да вземат подобни решения. В съвременното общество голяма част от младите хора са много информирани и с включването им като гласоподаватели ще получим по-голяма представителност в обществото в различните възрастови групи.

– Не е ли много рисково тийнейджъри между 16 и 18 години да определят състава на парламента, на общинските съвети, да гласуват за кмет?

– А не е ли рисково хора без никакво образование или с образование до 4-5 или 8 клас да правят това? Не е ли рисков корпоративният вот? Не е ли рисково, при цялото ми уважение към тях, но хора над 80 години да гласуват? Държа да подчертая, че с последния пример не правя противопоставяне. Вижте колко още въпроси излизат в подобна дискусия. Затова и благодаря на „Стандарт“, че обърна внимание върху казуса, който, уверявам ви, интересува не толкова политиците, а точно активните млади хора, които искат да участват в смислени дебати и позицията им по различни теми да има значение за развитието на държавата.

– Коментирали ли сте понижаването на възрастовата граница с тийнейджъри например?

– Точно от такава дискусия се роди и идеята. Имах разговор с представители на училищния парламент от НПГ „Димитър Талев“ от Гоце Делчев. Там ученическият парламент функционира повече от 5 години, активно участва във вземане на решения за управлението на цялото училище, дебатират се въпроси, свързани с общината, и се справят много добре. Точно ученици от НПГ „Димитър Талев“ поставиха пред мен темата как биха реагирали представителите на различните политически сили за увеличаване на периметъра на имащите право на глас.

– Предстои отваряне на конституцията по инициатива на мнозинството от ГЕРБ и РБ, но в частта й за съдебната власт. Склонни ли сте да разпишете поправката и за правото на глас на 16-годишните?

– Решение и позиция за гласуване на 16-годишните в парламентарната група на ГЕРБ няма. Аз провокирам дебат, който да промени изборните правила, естествено не за местните избори, които са след няколко месеца. Темата, която повдигам за правото на глас на 16-годишните, може да даде възможност да се отвори главата и за други промени в основния ни закон, касаещи изборните правила.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене