Ромите в Гърмен се наредиха пред изборните секции в края на деня

Жителите на ромския кв. „Кремиковци” се наредиха пред изборните секции в края на изборния ден, предаде кореспондентът на bTV в региона. Има няколко задържани по сигнали за купуване на гласове, те са разпитани и се оказало, че обвиненията са неоснователни.

Гневът срещу незаконните ромски къщи в Гърмен още тлее. Масов бой в центъра на селото предизвика протести на българите срещу новозаселилите се роми и доведе до събаряне на няколко незаконни постройки.
Жителите на селото се изправиха срещу тези на квартал „Кремиковци”. Обявеният от държавата за битов инцидент се превърна във война – хората от Гърмен поискаха хората от „Кремиковци” да бъдат изселени, а незаконните им къщи съборени.

Със събарянето на десетина постройки акцията на държавата приключи – поне засега. Напрежението обаче остана. А недоверието към политиците се засили в предизборно време. В Гърмен нито един предизборен плакат не остана здрав повече от един ден.

В „Кремиковци” обявиха, че ще дадат гласа си за този, който им гарантира, че останалите къщи няма да бъдат пипани. В квартала живеят около 800 души, повече от половината имат право на глас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене