Топлото време събуди мечките в Белица

мечки

Необичайно високите температури през последните дни събудиха част от обитателите на парка за танцуващи мечки край Белица, съобщава БНТ. 8 от общо 23-те обитатели на парка вече са излезли от хралупите си и вече водят активен живот. „Четири лапи” е единственият парк за танцуващи мечки на Балканския полуостров, в който са настанени животни от България и Сърбия.
Пробуждането на мечките е продължителен процес – необходими са около десетина дни, за да станат активни. За всеки сезон те имат различен хранителен режим.
Васил Мадолев – ръководител на екип в парка „Четири лапи”: “В момента им се дават огромни количества марули, моркови, по-малко храни, които съдържат по-малко захар като круши, грозде и така нататък. Това започва с по 2-3 килограма първите дни и постепенно се увеличава.”
Разбрали, че мечките са се събудили от зимен сън в парка вече има посетители.
Специалистите твърдят, че ако температурите се понижат, събудилите се мечки отново ще се върнат в хралупите си и ще излязат през пролетта. Те казаха, че единствено най-малкият обитател – 4-годишният Монти не заспива зимен сън, защото още е малък и не може да натрупа подкожни мазнини и запаси за зимата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене