22 години от обявяването на Национален парк Рила” за защитена територия

Рила

Годишнината ще бъде отбелязана с разнообразни инициативи

22 години от обявяването на Национален парк “Рила” за защитена територия ще отбележи Дирекция “Национален парк Рила” на 24 февруари.

Честването ще започне на 21 февруари с образователна екологична програма в Посетителския център на парка в Паничище. Учениците от школите по биология и здравно образование на Обединен детски комплекс – Благоевград и експерти от парковата дирекция ще представят и дискутират теми, свързани с биоразнообразието и забележителностите в парка.

На 22 февруари в хижа „Бодрост”, служители на парка ще запознаят шестокласниците от СОУ „Иван Вазов” – Благоевград с природните богатства на НП „Рила” и резерват „Парангалица”.

Ден на Отворените врати ще бъде обявен на 24 февруари в Централен офис на парка в Благоевград и Посетителския център в Паничище. От 10.00 до 16.00 часа посетителите на центъра ще имат възможност да се запознаят с дейността на дирекцията и уникалната природа на парка. От 11.00 часа, в къща „Математика”, кв. „Вароша” Благоевград ще бъде открита изложба и ще се връчат награди на участниците от еко-състезанието, проведено в Посетителски център – Паничище.

Ще бъде обявен Национален ученически конкурс “Национален парк „Рила” – познат и непознат” за рисунка, стихотворение и разказ, есе и ученическа разработка.

“Рила” е най-големият от трите национални парка в България, разположен на площ от 81 046 ха, и една от най-големите защитени територии в Европа.

Паркът е защитен природен обект от втора категория по класификацията на Световния съюз за защита на природата (IUCN), включен в Списъка на ООН на националните паркове и еквивалентните на тях резервати, член на мрежата защитени територии ПАН Паркове. В него попадат 4 резервата – “Парангалица”, “Централен Рилски резерват”, “Ибър” и “Скакавица”. В центъра на парка се намира връх Мусала – 2925 м. Тук има над 100 върха с надморска височина над 2000 м и над 120 ледникови езера. От парка водят началото си три от най-пълноводните и дълги реки на Балканския полуостров – Искър, Марица и Места.

В границите на парка са описани 1400 висши растения, някои от които са от първостепенно биологично и научно значение. От тях защитените от закона са 51 вида, а 13 са включени в Европейския списък на редките, застрашени и ендемични растения.

В Червената книга на България, 98 вида са вписани като застрашени и редки. Сред рилските растения има 57 ендемични – 36 балкански, 18 български и 3 локални, които се срещат само в Рила – рилска иглика, рилски ревен и павловско шапиче.

Фауната на НП “Рила” е представена със 178 вида гръбначни животни, много от които с национално, европейско и световно значение – дива коза, кафява мечка, златка, скален орел, лалугер и с над 2900 вида безгръбначни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене