Без категория

Националния печат

печат

“Капитал Daily”

България е пред демографска катастрофа

България е водач по почти всички негативни демографски тенденции в Европейския съюз – смъртност, ниска раждаемост, отрицателен прираст на населението и др. В дългосрочен план рискът от тези явления е, че населението на страната ще намалява средно с по 35 хил. души годишно, а структурата му се изменя така, че все по-малко работещи ще финансират издръжката на все повече възрастни хора.

ВСС и градският прокурор на колене пред Делян Пеевски

След запитвания на журналисти от „Сега“ и „Капитал“ Висшият съдебен съвет (ВСС) и избраният наскоро за ръководител на ключовата Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Динев отказаха да предоставят поисканата информация за работата на депутата от ДПС Делян Пеевски в столичното следствие и статута му като магистрат. И двете институции се мотивират с нежеланието на Пеевски тази информация да бъде разкривана.

Периодът на политическа нестабилност, започнал преди една година, срина доверието на гражданите в демокрацията у нас. Удовлетвореността от функционирането на демокрацията в България е паднало до най-ниските нива за ЕС. Песимизмът за състоянието на националната икономика може да се сравнява само с настроенията в Гърция, но в същото време българите проявяват несъразмерно доверие към европейската икономика. Поредната мрачна картина показват данните от последния Евробарометър на общественото мнение в 28-те членки на ЕС. Анкетите са от есента на 2013 г.

Екоминистърът спря бетона в дюните за 2 години

Пет дни след като се разбра, че компанията „Сле груп“ ЕООД отново се кани да строи в защитената зона, известна покрай „Дюнигейт“, екоминистърът Искра Михайлова реши да спре строителството. Тя издаде вчера исканата от еколозите забрана за жилищно, курортно, вилно и инфраструктурно строителство в имоти от зоната „Ахелой-Равда-Несебър“. Заповедта е за срок от две години. След поредното разгаряне на скандала природозащитници на няколко пъти призоваваха министъра да се позове на Закона за биологичното разнообразие, защото на терена се намират много редки сиви дюни.

“Труд”

Плевнелиев решава правилата за евроизборите?

Изборните правила, по които ще се проведе евровотът на 25 май т.г., вече не са в ръцете на депутатите, а на президента Росен Плевнелиев. Причината – дори и новият Изборен кодекс да бъде приет на второ четене още днес, което изглежда почти невероятно, държавният глава може да задейства процедурата по вето с най-удължените срокове и междувременно да насрочи датата на изборите по съществуващото законодателство, т.е. по кодекса „Фидосова“.

“Стандарт”

Майданът на ужасите

Европейският площад в Киев се превърна в Майдан на ужасите. Окървавени глави, отрязани ръце и крака и стонове на ранени стреснаха целия свят. Между 25 и 40 по различни данни са убитите в първия ден на войната, която започна в центъра на украинската столица. Стотици са ранените, а голяма част от тях няма да оцелеят, казват от здравното министерство в страната. Заради кървавите сблъсъци и жертвите президентът Виктор Янукович обяви 20 февруари за ден на траур в памет на загиналите, част от които са полицаи.

Плевнелиев: Ще следваме Левски

141 години след обесването на Васил Левски президентът Росен Плевнелиев се извини, че още не сме реализирали идеалите му „за чиста и свята република“. „Нека не позволяваме да ни отклонят от завета и от пътя, които Апостола ни посочи – за свобода, равенство, демокрация и европейско развитие“, заяви държавният глава на официалното честване на годишнината от смъртта на Левски пред паметника му в София.

Лондон с ново сито за българи

Великобритания представи вчера нови правила, предназначени да ограничат достъпа на европейски граждани до социалната й система, съобщи Ройтерс. Предвижда се те да влязат в сила на 1 март.

“Монитор”

Игумен разжалван за шведска тройка

Агатонийският епископ Борис е разжалван от поста игумен на Бачковския манастир заради сексоргии с икономката на светата обител и монахини. За настоятел на обителта е определен архимандрит Симон, който е от манастирското братство и се ползва с неопетнено име както сред калугерите и в църковните среди, така и сред вярващите в селищата наоколо.

Украйна в траур

Украинският президент Виктор Янукович обяви ден на национален траур заради загиналите на централния площад “Независимост” в Киев през последните две денонощия. До редакционното приключване на вестника броят на загиналите беше 36 души, а ранените бяха стотици.

Обраха 200 бона за 93 секунди

Трима маскирани мъже задигнаха 200 бона за 93 секунди от банка с помощта на спрей, чук и два автомата „Калашников”. Дръзкото нападение стана вчера сутринта в клона на Първа инвестиционна банка в столичния квартал „Хаджи Димитър”. Офисът се намира на една от оживените улици „Дончо Ватах”, която води до близкия пазар. Именно на нея в 8,05 часа сутринта спрял инкасо автомобил, който заредил банката с 200 хиляди лева оборотни пари.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене