Станимир Илчев, съпредседател на НДСВ: Подкрепяме Владимир Москов, защото е градоначалник без политически предразсъдъци

Станимир Илчев, снимка: Пресцентър БСП – Гоце Делчев

Г-н Илчев, защо според Вас Владимир Москов е правилният избор за кмет на община Гоце Делчев?

Владимир Москов има огромен опит и мисля, че това няма да го оспорят дори неговите опоненти и критиците му. Той има много интересен стил на управление и,  по мои наблюдения, колкото по-сложен е един казус, толкова по-спокоен и задълбочен е в неговото решение. Аз така си и обяснявам впечатляващите постижения в Гоце Делчев по време на неговите мандати. Ако се обърнем към сухата статистика, според която за последните 4 години са усвоени 48 милиона лева, и то много целево и рационално, ще си дадем сметка, че става дума за градоначалник с голяма отговорност към местната общност.

Той има опит, който се увеличава и разнообразява в годините, притежава и стил, който е изграден на отношението му към хората. Прави впечатление, че такива невралгични места за всеки град като парка, центъра, търговската инфраструктура, здравеопазването, образованието, малките бизнеси, са в добро състояние и няма никакви признаци за тяхната застрашеност. Това е така, защото са поставени върху добра основа чрез действията на кмета и общинския съвет. Когато в една община се действа така, това става известно и извън пределите й.

Аз не съм се изненадвал, когато за кмета Москов съм чувал добри думи в съседни общини, в областния център и в София. Когато преди известно време бях в парламента, неговото име се цитираше сред имената на успешните кметове. Няма да забравя, че тогава нашият кабинет въведе доста точно фиксирани критерии за финансиране на общините и ние се ръководехме изцяло от тях. Правеше впечатление, че няколко кметове от тази част на страната се вписваха идеално в критериите и нямаше нужда дори да се пита за тяхната партийна принадлежност или  политическата им кариера.

От колко време не сте посещавали града ни и как Ви се струва днес той?

Тук ми е много приятно, имам познати и приятели. Ангажиментите ми са такива, че налагат чести пътувания. Снощи се върнах от Нови Пазар, Шуменско – един общински център също в добра кондиция, с амбициозно ръководство и с добри постижения през последните години, но по основни показатели Гоце Делчев е много по-напред. Този тип сравнение ми носи радост, която се превръща в желание да подкрепя този, който е свързан с позитивната реакция на всички посещаващи града.

В Гоце Делчев трудно може да се говори за стагнация, в който и да било сектор. Въпреки обичайните затруднения, типични и за други общини в страната, тук сякаш за по-кратко време се излиза от периоди на застой по една или друга тема и по-рязко се тръгва към нейното решаване. В това отношение Москов също не прави изключение – той е част от местното мислене, част от типа поведение, а това го прави силно интегрирана личност, което пък подпомага управленските му функции.

Защо НДСВ избра да бъде част от екипа на Владимир Москов, чрез д-р Мария Радойкова?

Всичко онова, което споделих би могло да се формулира като основна причина да подкрепяме Москов, но аз искам да добавя и още нещо. Нашата съпартийка д-р Мария Радойкова представлява тук НДСВ. Няма съмнение, че когато през такава  оптика погледнем на изборите, неизбежно си даваме сметка кой как се държи от гледна точка на партийната си принадлежност.

Радойкова за нас е човек със силно развито усещане за солидарност и екипност, а Москов е човек без партийно – политически предразсъдъци. Ето къде се среща идеята той да получи подкрепа и от други, и идеята ние да сме тези, които осигуряват тази подкрепа. Според мен, НДСВ и АБВ да подкрепят кандидатурата на Москов е нещо напълно естествено. Когато няма праг от предразсъдъци между хората, и когато партийността се поставя на второ място, ако в дневния ред на първо място е профилът на града и неговото бъдеще, то тогава е добре да си подадат ръка.

Участието на Мария Радойкова в листата допълва много добре цялостния й състав. Мария има също опит, при това професионално оцветен, той ще се използва пълноценно. Тя е търпелив и работлив човек. Така, както НДСВ е гарант за нейното пълноценно участие в тази листа и в живота на града, така самата тя самата пренася това доверие и към водача на листата.

Кои са нейните предимства пред опонентите и с какво може да е полезна като общински съветник?

Първото й предимство е, че кариерата й в никаква степен не е функция на партийна йерархия. Когато НДСВ се структурираше и развиваше, Мария Радойкова се развиваше строго в рамките на своята професия. Тя дълго време в очите на хората беше преди всичко „докторката“, а не партийната активистка. Тя съхрани този свой профил и никога едната й функция, не е влизала в конфликт с другата. На малко места може да се наблюдава такава почти пълна хармония.

Мария не е променяла своето отношение към НДСВ през годините и за  мен това е доказателство за един много добре изграден характер, един избистрен поглед към нещата от живота. Това я прави много добър приятел, съмишленик, сътрудник и тя ще има принос в духа на екипност, което прави и сега. Ако този дух на екипност се пренесе в групата общински съветници, които листата ще излъчи и се утвърди в състава на бъдещия Общински съвет, то той ще спечели от това.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене