Калфин: Промените в пенсионната система ще започнат да влизат плавно от 2016 година

Има идея и нагласа да се отпуснат коледните добавки към пенсиите. Това заяви на брифинг министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Калфин поясни, обаче, че в началото на ноември ще стане ясно дали ще има и колко ще бъдат добавките. „Следим състоянието на държавния бюджет. Има един несигурен компонент, който е свързан разходи, свързани с приключване на европейски проекти. Това е годината, която ние по предишния програмен период – каквото не е приключено към 31 декември тази година, държавата го губи. Има няколко големи програми, в които зависи дали ще бъдат приключени, или не големи проекти до края на годината и това ще определи дали ще е необходимо допълнително бюджетно финансиране. В началото на ноември ще може да кажем колко средства ще може да разпределим и по какъв начин”, каза още по темата Ивайло Калфин.

Освен това той коментира и проекта на бюджет за 2016 г. за държавното обществено осигуряване (ДОО), чиято стойност се предвижда да бъде 10 млрд. лв. и 46 млн. лв. Според Калфин промените в пенсионната система ще имат еднократен ефект върху бюджета на ДОО за 2016 година, който предстои да бъде разгледан на заседание на Надзорния съвет на НОИ, след това да премине през НСТС, Министерски съвет и през Народно събрание, докато стане закон, който ще се движи заедно със закона за държавния бюджет за 2016 година.

„Работата по проектобюджета се провежда от няколко месеца. Тя се провежда на основата на тригодишната прогноза с макроикономически показатели и показателите, които имат отношение към този бюджет. Промените в законодателството също са отразени. Някои от текстовете от промените в пенсионната система през следващата година ще започнат да влизат плавно”, съобщи министърът на труда.

Той обобщи и промените, които стават факт от 1 януари 2016 година. С по два месеца се увеличава стажът на трета категория, за мъжете съответно – 38 години и 2 месеца, за жените – 35 години и 2 месеца. Възрастта за трета категория труд става 63 години и 10 месеца – за мъжете, а за жените – 60 години и 10 месеца.

Следващата година предвиждаме и увеличение на възрастта за първа и втора категория. Жените първа категория ще се пенсионират през 2016 година при навършване на 48 години, мъжете на 52 години и 10 месеца. Това е увеличение с 4 месеца за жени, работещи първа категория и два месеца за мъже, работещи първа категория.

Съответно втора категория – за жените 53 години, а за мъжете – 57 години и 10 месеца. От следващата година служителите в сектор сигурност също имат възраст за пенсиониране – 52 години и 10 месеца. Другата промяна, която също е отразена в проектозакона е това, че ще се даде възможност за по-ранно пенсиониране. От следващата година влиза в сила текста, с който при навършен стаж и недостигаща една година възраст, гражданите ще могат да се пенсионират със съответното намаление на пенсията с 0,4% месечно.

„ Междувременно вече проработи и разпоредбата, свързана с възможността за прехвърляне на партиди от частните фондове в НОИ на хора, които са излезли вече в пенсия с натрупани сметки в универсални осигурителни фондове. Те нямат достъп до тях докато не достигнат обща възраст за пенсия и съответно получават по-ниска пенсия от НОИ, при прехвърляне в НОИ те ще получават пълната си пенсия“, отбеляза той. „Заради тези промени очакваме няколко промени в параметрите, които ще имат еднократен ефект“, посочи още Калфин.

pik.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене