Горска служба Благоевград отбеляза 100-годишен юбилей

Десетки лесовъди от област Благоевград се включиха в честването на стогодишнината от създаването на Горска служба Благоевград.

„Всички работещи в сферата на горите има с какво да се гордеят“, категоричен бе инженер Иван Гергов, директор на Регионална дирекция по горите Благоевград.

„В сто годишната си история Горската служба в Благоевград може да се гордее със създадените над 2,5 милиона декара нови гори залесени върху нископродуктивни земеделски земи,  с изключително богатство на дървесни и храстови видове в горите на територията на областта, където се намират едни от най-ценните екосистеми като резерват Парангалица, националните паркове Пирин и Рила“, каза още инж. Гергов.

Отделяне на горското ведомство като самостоятелно Министерство е единственият начин то да бъде съхранено. Такова мнение изказа един от ветераните горски работници – 80-годишният Стойчо Чимев, който е работил в системата на горите 34 години.

„Имаше горско ведомство преди години – сега го няма. Имаше залесявани и технологии нови – сега го няма. Горското ведомство се стопи, беше държава в държавата – сега сме нищо. Това че ни прикачиха под връшника на министерство на земеделието е най-голямата грешка. Ние сме за самостоятелно ведомство, ако това не стане в близко време, горите ни ще отидат на кино“, каза още Стойчо Чимев. 

Под звуците на химна на горските „Хубава си моя горо“ зам. министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов и инж. Иван Гергов откриха паметна плоча, посветена на юбилея. След това бяха наградени и отличените ученици, участвали в конкурса за рисунка на тема: „Мечтите на гората – моите мечти”, организиран от Югозападното държавно предприятие и РДГ Благоевград. На децата зам. министър Костов пожела да се грижат за горите  и за природата, защото тя трябва да се уважава и пази. 

„Скъпи приятели, този ден може би не и нищо особено за вас, защото не знаете какво се отбелязва. Но се обръщам към вас, защото днешният ден на практика е една отправна точка за бъдещето, а бъдещето е ваше. И да ви кажа, че освен, че заемат 1/3 от територията на страната, горите засягат 100 процента от територията на страната и това, че пием чиста вода и дишаме чист въздух, се дължи на горите, а горите са предоставени на специалистите които са около вас“, обърна се към присъстващите зам.министър Георги Костов.

След награждаването на участниците в конкурса беше направена „първа копка” за стартиране на основен ремонт на „криволинейния” бараж на река Хърсовска в местността „Бачиново”. Югозападното държавно предприятие ще извърши тази дейност за първи път след повече от 50 години. Това е най-известният от поредицата баражи, реализирани от благоевградските лесовъди, след бедственото наводнение на града през 1954 г. Целта е да се гарантира сигурността на техническото съоръжение, за да продължи да изпълнява защитните си функции срещу природни бедствия.

 

Автор: Станислава Христова, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене