Ал. Краваров: Газификацията на Банско е ключов приоритет

Защо за жителите на Банско газификацията е от ключова важност? Защо го поставяме и в предизборната програма „Заедно за община Банско“?

Има кратък отговор: Сигурност, комфорт, ефективност и достъпност.

Нека поясня: Изграждането на газопреносна мрежа в община Банско представлява важно усилие за цялостното преустройване на начина на живот на нейните жители. И днес България е  една от най-слабо газифицираните страни в ЕС. Малко над 3 на сто от населението използва това евтино и екологично гориво.

Банско може да извлече само ползи от реализацията на такъв проект. Общината е включена в списъка от 27 пилотни общини, където подобен проект трябва да стартира. Булгартрансгаз и Европейската банка за възстановяване и развитие създадоха т. нар. Фонд Козлодуй, финансирането на който ще се извършва от двете институции. Общините се явяват бенефициенти в този проект. В Банско той ще се развие в две посоки – строеж  на газопровод по трасето Симитли-Банско-Добринище и създаване на градска газопреносна мрежа, даваща достъп до крайните потребители – редовите домакинства. Цялата стойност на проекта е 14 млн. лв., като всичките средства се предоставят от ЕБВР и Бултартрансгаз. Газопреносната мрежа предстои да бъде свързана със съществуващата централа за биомаса и ще увеличи ефекта от нейното използване.

Ефектът за гражданите на община Банско е несъмнен и многопосочен. Преди всичко става дума за повишаване на енергийната ефективност, намаляване на консумацията на електричество и трайно повишаване на качеството на живот на хората. За нас тук има и още един ефект – изцяло екологичен – намаляване на консумацията на дървен материал през отоплителния сезон, който в момента достига 200 хил. куб. м годишно. Трайният ефект ще се изрази и в намаляване на нивата на дим от консумацията на дървен материал. Това е важно, защото планираме и в бъдеще нашето Банско да се развива като курортна и екологично чиста община.

А газта е евтина. Много по-евтина от всички останали енергоносители.  Високата калоричност на природния газ го прави ефективен и това е основната причина голяма част от домакинствата – над 80 на сто всекидневно – в ЕС да използват именно това гориво. В световен мащаб постоянната  конкурентна цена на синьото гориво в крайна сметка осигурява сигурност и ниски битови разходи.

Съвременните газови уреди пък са икономични – те загряват и изстиват мигновено. Така готвите и си осигурявате топла вода срещу много по-малко количество енергия и съответно – по-малко пари. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%.

Несъмнено използването му за битови нужди може да намали разходите на домакинство за отопление, готвене и топла вода до 40 на сто спрямо най-използваните енергоизточници. Разходът за отопление на едно средностатистическо домакинство с природен газ е в пъти по-нисък в сравнение с електричеството или нафтата.

С всичко казано дотук, се надяваме, че успяхме да ви убедим – газификацията в комбинация с използването на централата за биомаса е истинската енергийна алтернатива, с която ще поставим Банско на модерната европейска енергийна карта!

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене