Казусът „Пиринска мура“: След 7 часови тежки преговори подписаха споразумение и започват изплащане на заплатите на стачкуващите работници

Пиринска мура

С медиаторството на кмета Георги Икономов от САЩ пристигнаха собствениците на предприятието, в преговорите подкрепа на работещите оказа и представителя на държавата в лицето на зам. -областния управител К. Дурчов

Казусът „Пиринка Мура“: След 7 часови тежки преговори подписаха споразумение и започват изплащане на заплатите на стачкуващите работници

С медиаторството на кмета Г. Икономов от САЩ пристигнаха собствениците на предприятието, в преговорите подкрепа на работещите оказаха и представител на държавата в лицето на зам.-областния управител К. Дурчов

След 7 часови тежки преговори между работници и собственици на „Пиринска мура“ в Банско с посредничеството на кмета Георги Икономов около 17. 30 днес бе подписано споразумение за изплащане на заплатите на стачкуващите работници в предприятието. До днешното консенсусно решение се стигна след упорита работа на градоначалника на Банско, който от миналата седмица е във връзка с двамата собственици на Пиринска мура Александър Грос и Айзък Оберландер от Съединените щати.

Днес Грос и Оберландер, както и членът на УС Дарин Камбуров, пристигнаха около 10 часа в Банско и седнаха очи в очи със 7 представители на стачкуващите работници. Срещата, бе ръководена от кмета Г. Икономов, присъстваха и представители на държавата в лицето на заместник-областния управител К. Дурчов. Малко след 10.30 часа започнаха разговорите как ще бъдат удовлетворени исканията на протестиращите работници. По време на срещата градоначалникът бе категоричен, че застава зад гърба на протестиращите, склонен е да направи данъчни облекчения за Пиринска мура, докато фирмата се посъвземе финансово, при условие, че собствениците подпишат споразумение и започнат изплащане на дългоочакваните възнаграждения.

Първата добра новина, която беше съобщена при старта на разговорите беше, че на 18 февруари внесеният седмица по-рано от Надзорния съвет иск за обявяване в несъстоятелност на предприятието е изтеглен. Това бе разчетено като добър знак, както от работниците, които очакват заработеното си възнаграждение, така и от доставчиците, които очакват разплащане. Заместник-областния управител К. Дурчов бе категоричен, че днешната среща трябва да приключи с резултат, удовлетворяващ и двете страни, заявено бе категорично, че държавата ще се намеси сериозно, ако не бъдат изпълнени клаузите по предложеното и подписано споразумение.

Пиринска мура 12

Освен проблемът с неиздължените възнаграждения, големите опасения, които изказаха представителите на работниците бяха свързани с възстановяването на производството, за което е нужно технологично време и най-вече достатъчно количество и навреме доставен дървен материал, за да се гарантират постъпления от реализация на продукцията, обвързани с тяхното заплащане Около 17.30 преговарящите страни стигнаха до консенсус и подписаха споразумението.

Според него до края на седмицата предприятието трябва да бъде подготвено за работа. На 24 февруари работниците ще получат заплатите си за м. Септември 2013 г., а на 26 февруари – заплатата за м. Октомври 2013 г. За да се осигурят финансови постъпления, работниците трябва да осигурят 4 контейнера готова продукция до 6 март и още 12 контейнера до края на м. Март. За всеки контейнер Надзорният съвет ще превежда само за заплати по 25 хил. лева.

Определя се краен срок за погасяване на всички забавени възнаграждения през м. Април, като едновременно с това се плащат ритмично и заплатите за настоящата година.

Договорено беше още от складираните 30 хил. стола, повредени от тайфуна Санди в складовете на компанията в Ню Джърси, всеки месец да се ремонтират минимум 1000 броя.

По съвет на синдикатите, работниците ще подготвят подписването на колективен трудов договор, който да ги защитава.

П. Петрова/www.struma.us

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене