Мария Габриел: Нобеловата награда за мир за Тунизийския комитет за национален диалог е надежда за целия регион

Тунизийският комитет за национален диалог, съставен от четири организации, спечели Нобеловата награда за мир тази година за ролята му в демократизацията на страната. Като зам.-председател на Групата на ЕНП в Европейския парламент, отговарящ за евро-средиземноморските отношения, Мария Габриел приветства присъждането на Нобеловата награда за мир на Тунизийския комитет за национален диалог.

„Работата на Тунизийския комитет за национален диалог направи възможен мирния демократичен преход в Тунис. Тази награда е както признание за работата им, така и израз на връзката между мира и демокрацията. Без демокрация няма траен мир. Това е убеждението, което споделяме в Групата на ЕНП и европейските ценности, които отстояваме“, заяви Мария Габриел.

Тунис е пример за успешен мирен преход към демокрация в региона, постигнат благодарение на съвместните усилия на Тунизийския основен трудов синдикат, Тунизийската конфедерация на индустрията, търговията и занаятите, Тунизийската лига за човешки парва и Тунизийската асоциация на адвокатите. Успешното включване на тунизийското гражданско общество позволи в Тунис да се проведат парламентарни и президентски избори, определени от Европейския съюз като свободни, прозрачни и демократични избори.

„Тунис е образец за демократичен преход и преодоляване на кризите в региона. Демократичният преход в страната представлява надежда не само за Тунис, но и за всички в Средиземноморието, както и за Европа. Нобеловата награда за мир е признание за успеха на Тунизийския комитет за национален диалог, но в същото време и отговорност, особено за Европейския съюз, да се гарантира, че демократизацията на региона ще бъде продължена с непоколебима подкрепа от наша страна“, подчерта зам.-председателят на Групата на ЕНП.

Комитетът за Нобелова награда реши да присъди Нобеловата награда за мир за 2015 г. Тунизийския комитет за национален диалог за решителния му принос към изграждането на плуралистичната демокрация в Тунис след Жасминовата революция през 2011 г. Четворката е сформирана през лятото на 2013 г., когато процесът на демократизация е в опасност в резултат на политически убийства и широко обществено недоволство. Той установява началото на един мирен политически процес в момент, когато страната е на ръба на гражданска война.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене