Радослав Тасков: Амбицията ни е да превърнем Благоевград в нова икономическа зона за столични инвеститори

Радослав Тасков, председател на Общинския съвет на Благоевград и водач на листата на коалиция „Заедно за Благоевград“, в интервю за предаването „Това е България“ на Радио „Фокус“ .

Водещ: Срещата ни е с Радослав Тасков, доскорошен председател на Общинския съвет на Благоевград във втори такъв мандат. Сега той е водач на листата на коалиция „Заедно за Благоевград“. С него ще разговаряме за бъдещето на града. Накъде трябва да продължи Благоевград?

Радослав Тасков: През последните четири години Благоевград наистина се движи в правилната посока. Посока, която естествено е зададена от кмета Атанас Камбитов и от мен като председател на Общински съвет. Доволен съм от изминалия мандат, защото Общинският съвет бе органът на местното самоуправление, който подкрепи всички инициативи на кмета и на общинската администрация, касаещи инвестиционни намерения, подобряване на инфраструктура, разширяване на социалните услуги. Благодарение на това резултатите от управлението ни са видими. Благоевград продължава да бъде културният, университетският център на Югозапада, един изключително млад град. Град, на който не са му чужди нито едно от предизвикателствата, които стоят пред големите градове в страната и в крайна сметка съм сигурен, че бъдещето пред Благоевград е добро. Бъдеще, което е свързано с утвърждаването му и като фестивален център – нещо, което започнахме да налагаме през последните две години и се надявам да получим доверието на хората за това, за да довършим започнатото. Започнахме и най-мащабното преобразяване на Благоевград чрез програмата по саниране. Започнахме и един изключително амбициозен проект, наречен „Спортен Благоевград“. В него е заложено изграждането на достатъчен брой игрища и съпътстваща инфраструктура, благодарение на което ще осигурим база и жителите на Благоевград ще преоткрият спорта и ще му се наслаждават безвъзмездно.

Водещ: Господин Тасков, вие водите листата на коалиция „Заедно за Благоевград“, каква е принадената стойност на вашите кандидати за общински съветници, с какво вие ще допринесете към добруването и бъдещето на Благоевград?

Радослав Тасков: Името на коалицията не е избрано случайно. Само заедно всички ние в Общинския съвет и кмета на общината, съвместно с гражданите, можем да допринесем в максимална степен градът ни да се промени, градът да продължава да бъде това, което е, но и да се развие. Що се касае до принадената стойност на групата „Заедно за Благоевград“, защото тази коалиция съм убеден, че ще има едно изключително сериозно представителство в бъдещия парламент, това са хора, които съм подбирал в продължение на две години. Повечето от тях са доказани професионалисти в различни области, добре познати на избирателите в Благоевград. Една от най-силните страни на листата с кандидати за общински съветници на коалиция „Заедно за Благоевград“ е това, че е надпартийна и изцяло мажоритарна. Както аз, като водач имам шанс да вляза в бъдещия Общински съвет, така и последният в листата може да набере достатъчно гласове и да стане общински съветник в мандат 2015-2019.

Водещ: В следващия общински съвет за какво ще пледирате, за какво ще настоявате и какво ще отстоявате?

Радослав Тасков: Аз съм имал щастието два пъти да съм председател на Общински съвет – Благоевград, така че естеството на работа ми е познато. Щастлив съм, че в общинските съвети под мое ръководство водещ е бил винаги диалогът, водещи са били интересите на Благоевград, а партийните пристрастия винаги са оставали на заден план. Затова се надявам, че хората, които ще намерят място в следващия общински съвет да знаят, че след изборите партията на всички ни става една и тя е Благоевград. Ние, разбира се, ще настояваме да продължи това, чието начало поставихме през последните четири години. Общината трябва да се възползва в максимална степен от европейските фондове, от програмата „Региони в растеж“. Общината трябва да продължи да бъде една от малкото в страната, която заделя над 15% от бюджета си за култура. Общината трябва да продължи да бъде партньор на висшите учебния заведения. Ние имаме два университета – Югозападния университет и Американския университет в България. Ние сме партньор, който винаги е помагал на тези два университета, така че градът да продължи да бъде млад и динамичен. Надявам се и след броени дни, когато бъде пусната магистралата София – Благоевград, да съумеем да превърнем нашия град в атрактивна дестинация и за работодатели, които искат да открият нови работни места тук. Това е амбицията, която сме си поставили – нова икономическа зона, откриване на нови работни места. Надявам се да върнем в Благоевград и онези, които в момента работят в столицата, а защо не и по света. Градът ни има нужда от млади хора, има нужда от хора, които да се завърнат тук, да работят, да създават семейства и да продължим да бъдем един модерен европейски град.

Водещ: Господин Тасков, защо не се поблазнихте да кандидатствате за кмет, а решихте да подкрепите доктор Камбитов?

Радослав Тасков: С доктор Камбитов работим в отличен синхрон вече четири години. Смятам, че Благоевград в негово лице е намерил един кмет, който има модерна визия за онова, което предстои. Наистина е блазнещо и аз няма да скрия, че съм получавал предложения да бъда издигнат за кандидат за кмет. Първо знам, че човек трябва да има вътрешната нагласа и да знае какви са отговорностите на един кмет. Никак не е лесно на един кмет да управлява и може би отстрани изглежда доста примамливо. Уверявам ви обаче, че това да бъдеш градоначалник и то на Благоевград, не е никак лесно. И друго – аз смятам, че наистина, когато се работи в екип и всеки е намерил своето място в местното самоуправление, не е нужно да искаш непременно да си първият. За мен е важно, докато мога да помагам, смятам, че думата ми се чува като председател на Общинския съвет и смятам също, че съм допринесъл немалко за всичко онова, което се случи през последните четири години. Така че аз съм намерил моето място и това да бъда кмет на Благоевград към днешна дата по никакъв начин не ме блазни.

Водещ: Вашата коалиция е гражданска. Сам казахте – всеки един от хората в листата „Заедно за Благоевград“ е мажоритарен избор. Дали това не е тест за гражданското общество, за неговата сила и значимост в Благоевград?

Радослав Тасков: Със сигурност е тест. Наистина е тест за това дали избирателите и гражданите на Благоевград, а и не само на Благоевград, тъй като това важи за всяка една община в страната, ще съумеят да изберат онези хора, които в най-голяма степен ще представляват интересите им. Надявам се, че избирателите ще оценят възможността, която им се предоставя на тези избори и съм убеден, че в Благоевград ще има един изключително качествен и работещ общински съвет.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене