Перничанин с остър вирусен хепатит, тип „В“, двама с ламиоза и ехинококоза

В Перник е установен случай на болен от вирусен хепатит, тип „В“, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Симптомите на острия хепатит „В“ са както при другите остри вирусни хепатити и симптоматиката не може да подскаже вида на вирусния причинител. Клиничната картина при вирусните хепатити варира от безсимптомни форми или слабо изразен астено-адинамичен синдром, изразяващ се в обща слабост, лесна уморяемост до тежко протичане с фатален край.

Инкубационният период при различните видове остър хепатит варира, но е характерен дългият инкубационен период – от порядъка на седмици и месеци, твърдят лекари, специалисти по вирусните заболявания. От лятото досега бяха регистрирани четири случая на вирусен хепатит от тип „А“, а болните са от Перник, село Боснек, Брезник и Радомир.

Нов случай на ламбиоза, както и заболял от ехинококоза, са диагностицирани от паразитолозите в Перник. Двамата болни са перничани. На лечение в белодробната болница е настанен и пациент с туберкулоза. Той е от Батановци.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене